“De Theaterbuurt is geweldig voor vegetariërs”

Maart is veggiemaand! Ieder jaar nemen tienduizenden Vlamingen deel aan de #veggiechallenge van EVA vzw. De uitdaging is simpel: 31 dagen plantaardig en gezonder eten. Charlotte Bauwens (42) uit de Triangelbuurt is al 42 jaar vegetariër. Ze werd van kleins af aan vegetarisch opgevoed en besliste zelf om ermee door te gaan. “Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze mij hebben geleerd om op mijn voeding te letten”
Door Manon Ponchel

“Mijn ouders zijn vegetariër geworden vanwege duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid”, vertelt Charlotte. “Voor mij zijn die factoren ook belangrijk, maar het is ondertussen ook een gezonde gewoonte geworden. Ik heb altijd gezegd dat als ik ooit vlees zou willen proberen, ik het zou doen. Maar die dag is nog niet gekomen. Daarbij kan ik het omwille van het dierenleed ook niet echt maken om nu nog te beginnen met vlees eten, vind ik. En native vegetariër zijn is iets exclusiefs op mijn leeftijd, dat wil ik wel zo houden.”

Charlotte vindt de veggiechallenge alvast een goed idee. “Mensen hebben vaak dat duwtje in de rug nodig”, zegt ze. “Dat is zoals Tournée Minérale. Het wordt op een ludieke manier ter sprake gebracht, restaurants kunnen er iets speciaals voor doen of eens iets nieuws uitproberen, en mensen krijgen extra motivatie door het samen te doen als uitdaging. Dat heeft zeker een positief effect. Ik spoor niet iedereen aan om vegetariër te worden, maar ik heb er al heel mijn leven de voordelen van ondervonden. Als iemand om advies of inspiratie vraagt, help ik hen wel met plezier.”

Een overweldigend aanbod
Naast de veggie challenge merkt Charlotte een grote evolutie tegenover vroeger. “Als kind waren wij het enige gezin in het dorp dat vegetarisch at. Mensen keken daar raar van op en er waren enorm weinig opties om uit eten te gaan. Met momenten is dat wel sociaal uitdagend geweest, maar ik ben mijn ouders dankbaar dat ze mij hebben geleerd om op mijn voeding te letten. Dat sociale was ook het enige dat mij had kunnen doen twijfelen om mijn zoontje vegetarisch op te voeden. Nu is dat gelukkig allemaal gemakkelijker. Het is vanzelfsprekend geworden om bij een evenement of diner te vragen wie er vlees eet en wie niet.” 

Ook het vegetarische aanbod in restaurants is opvallend gegroeid. Op het Theaterplein alleen al kan Charlotte 4 zaken aanbevelen. “De Theaterbuurt is geweldig voor vegetariërs. Je hebt hier bijvoorbeeld op Nieuwstad een vegan taco restaurant, Pura Vida. Als vegetariër heb je vaak maar 2 of 3 opties op de kaart om uit te kiezen, dus als je plots een volledig vegetarisch menu krijgt, weet je gewoon niet waar beginnen. In Fabrik kan je lekker vegetarisch eten en zij hebben ook goede vleesgerechten. Dat is ideaal voor als je met een gemengde groep gaat eten. Er is hier ook een vegan ijssalon, Nice Labs, en zelfs frituur De Petaat heeft waanzinnig veel vegetarische opties.”

Creatief ijzerrijk
Aan toekomstig vegetariërs raadt Charlotte aan om niet te snel volledig om te schakelen. “Begin met een paar dagen per week. Vegetarisch eten kan heel gezond zijn, maar je moet rekening houden met je voedingswaarden. Veel mensen denken dat je sowieso een ijzertekort hebt als je geen vlees eet, maar dat is niet waar. Je kan die voedingswaarden gemakkelijk uit andere dingen zoals peulvruchten halen. Vleesvervangers zijn daarom ook geen
must, als je daar geen fan van bent. Door vlees creatief te vervangen met groenten of plantaardige alternatieven kook je lekker, gezond én duurzaam.”

By | 2023-03-17T19:43:22+01:00 maart 17th, 2023|Luchtig|0 Comments

About the Author: