“We willen de ‘luidste’ stille mars realiseren”

Aanstaande zondag vindt de stille mars tegen (seksueel) geweld en steun voor slachtoffers van geweld plaats. Aanleiding is de moord op de 23-jarige Julie van Espen. “We willen een signaal geven tegen geweld en seksueel overschrijdend gedrag”, zegt Eline Van Hooydonck, een van de organisatoren van het evenement.

De mars tegen (seksueel) geweld en steun voor slachtoffers van geweld kan op Facebook alvast op veel aanhang rekenen. Liefst 7600 mensen markeerden zich als aanwezig. Helemaal tegen de verwachtingen van Eline Van Hooydonck in. “Dit aantal overstijgt volledig onze ambitie qua opkomst. Ons streefgetal was  1000 man. Dit toont aan dat steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat (seksuele) intimidatie en geweld onaanvaardbaar zijn.”

Politieke besluiteloosheid

Met de vreedzame betoging wil Eline de besluiteloosheid van de politici in verband met geweld aankaarten en alle beleidsmakers een spiegel voorhouden. “Ons doel is om gezamenlijk een signaal te geven tegen geweld, seksueel overschrijdend gedrag en het huidige politieke beleid, dat te laconiek omspringt met deze feiten.”

Op de Facebookpagina van de mars staat te lezen dat ze ‘een gezicht aan alle slachtoffers van (seksueel) geweld willen geven, ongeacht geslacht, etnische afkomst, seksuele oriëntatie, huidskleur, leeftijd, religie, gezondheidssituatie…’ Dat kan Eline niet vaak genoeg benadrukken.

De mars is niet enkel gericht op vrouwelijke slachtoffers. Ook mannen kampen steeds vaker met grensoverschrijdend gedrag en moeten ook bescherming krijgen. Dat wordt tot mijn verbazing niet gedaan, omdat de algehele tendens is dat de man zich wel staande kan houden. Dat klopt uiteraard niet, want iedereen is vatbaar voor (seksuele) intimidatie en geweld.”

De ‘luidste’ stille mars

“Alles moet in stilte gebeuren”, benadrukt Eline. “We willen de ‘luidste’ stille mars realiseren, waarbij we aan de mensen die nooit gehoord worden een gezicht geven. Te veel gevallen van seksuele intimidatie wordt tot mijn frustratie in de put der vergetelheid geduwd. Daar moet een einde aan komen.”

Politieke graaiers

Ondertussen heerst er onder de organisatoren wel de angst dat verscheidene politieke figuren gretig zullen inspringen op de mars om vlak voor de verkiezingen van 26 mei aan populariteit te winnen. “Op Facebook hebben we al duidelijk aangegeven dat de mars door en voor burgers wordt georganiseerd en dat we alles neutraal willen houden. Dat betekent niet dat politici niet welkom zijn, maar wij wensen hen te verwelkomen in de hoedanigheid van medemens.”

De mars start zondag 12 mei om 14u op het Astridplein en eindigt in alle sereniteit op het Steenplein. De verwachte aankomsttijd is 15:30.

https://www.facebook.com/events/371978993665181/

By | 2019-05-14T10:59:43+02:00 mei 10th, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment