AP-student Elvir in de running voor een eigen Streamz-reeks: “Als ik niet win, dan is dat zo”

Hoe zot zou het zijn als je eigen reeks op Vlaanderens grootste streaming platform verschijnt? Het is een droom waar Elvir Silajdzic (23) bijna de hand naar kan reiken. De student Journalistiek aan de AP Hogeschool heeft zich bij de laatste acht van 535 geschaard om een eigen thrillerreeks uit te brengen, met behulp van Streamz Academy. “Als je erin blijft geloven dan kan je droom toch ineens tastbaar worden.”

Door Sofie Terryn 

Uit 535 inzendingen wist Elvir Silajdzic het tot de laatste acht te schoppen, een prestatie die ook gepaard gaat met wat sterallures. De jonge heer van 23 komt na een halfuur vertraging eindelijk opdagen. “Sorry, de bus hé”, klinkt het. Maar ook: “Sterren komen altijd te laat”, lacht hij met een grote grijns. Zijn glimlach is niet meer van zijn gezicht te vegen. Het is duidelijk dat het nieuws nu al als een overwinning aanvoelt, de goesting naar meer is groot. 

Waarin onderscheid je je van de andere kandidaten? 

“Mijn enthousiasme speelt zeker in mijn voordeel, want alleen zo bereik je iets. Daarnaast is mijn concept ook out of the box. Ik mag er eigenlijk nog niks over zeggen, maar het gaat over een vuilnisvrouw. Je zou dat niet meteen linken aan een thrillerreeks, maar zo wil ik verrassen.”

Speeddaten met grote mensen uit de tv-wereld, dat klinkt spannend. 

“Dat was zeker zo. Je weet dat je tussen allemaal mensen zit die een goed idee hebben. De dagen erna waren erg slopend. De tijd ging ontzettend traag voorbij tot ik op een gegeven moment het verlossende telefoontje kreeg dat ik erbij zat. Ik was door het dolle heen, helemaal van de kaart. Nu begint het pas echt.”

Had je verwacht dat je bij de laatste acht zou zitten?

“Ik heb het vurig gehoopt. Je mag niet arrogant zijn en denken dat je er sowieso bij zit, maar ik had wel het gevoel dat mijn idee de jury had overtuigd. De leden leken enthousiast en ik heb meermaals gehoord dat ik één van de meest originele ideeën heb. Dat sterkte mijn geloof dat ik erbij zou zijn, en dat was uiteindelijk ook zo.”

Nog acht mensen strijden om die felbegeerde kans voor een eigen Streamz-reeks. Hoe ga je om met de teleurstelling als het straks stopt? 

“Dit is al van kleins af aan jongensdroom van mij. Ik probeer al lange tijd om binnen te geraken bij VRT of DPG Media en dat gaat gepaard met afwijzingen en teleurstellingen. Mijn pitches waren vaak net niet goed genoeg. Dat maakt je ook wel cynisch. Soms heb je direct een antwoord, een andere keer word je dan geghost. Ik ben dus heel dankbaar dat ik dit traject mag doormaken, want je leert wat er van een officiële pitch wordt verwacht. Het klinkt misschien cliché, maar dit bewijst dat als je erin blijft geloven je droom toch ineens tastbaar kan worden.”

Dus je wint er sowieso bij. 

“Ja. Ik heb tegen veel mensen gezegd dat ik al ontzettend blij zou zijn met de top 8. Je kan zoveel leren, netwerken en face-to-face met productiehuizen praten. Als ik niet win, dan is het zo. Het gaat me niet tegenhouden om door te gaan.”

Wat ben je van plan met je idee als je niet gekozen wordt?  

“Het is een wedstrijd waar maar één iemand de winnaar kan zijn, maar als het idee goed is dan val je altijd wel in de prijzen. Ik hoop dat het dan opgepikt wordt door een andere producent. Als dat niet het geval is, dan is het zo en gaan we verder met nieuwe ideeën. Maar dan staat de deur toch meer op een kier dan voor het traject.”

Wat komt er nu nog aan? 

“Nu volgen er een aantal workshops zoals een schrijfweekend waarin we ons idee verder uitwerken en waar we ook nadenken over de eerste beelden. Zo werken we toe naar een volwaardige pitch die we mogen tonen aan Vlaamse producenten en zij bepalen welke twee overblijven. De laatste twee kandidaten worden vervolgens aan een productiehuis gematcht om een trailer te maken. Uiteindelijk beslist het publiek welk idee hen het meest aanspreekt en wie een jaar lang aan zijn eigen Streamz-reeks mag werken. En sowieso wordt over dit hele traject ook nog een docuserie gemaakt.”

Of Silajdzic wordt uitgeroepen tot winnaar, weten we pas in januari 2024. 

 

By | 2023-05-16T15:29:42+02:00 mei 10th, 2023|Luchtig|0 Comments

About the Author: