Hetpaleis werkt aan busvoorstelling: “Het wordt een intieme en speciale theaterervaring”

Al maanden staat er in de Meistraat, tegenover de AP Hogeschool, een grijze bus geparkeerd. Dagelijks zijn er twee werkmannen aan het klussen. Het logo op de achterzijde maakt duidelijk dat dit een project van podiumkunstenhuis ‘hetpaleis’ is. “De bus wordt een extra theaterzaal, maar dan op wielen,” zegt Britt Lemmens van het artistiek-educatief team.

De bus van ‘hetpaleis’ wordt momenteel klaargemaakt voor de nieuwste productie ‘WEGWEZEN’. “We richten ons op personen vanaf 4 jaar en ouder, omdat we vinden dat jeugdtheater ook door volwassenen moet kunnen worden gewaardeerd. Niets is mooier dan een voorstelling waarbij kinderen en hun familie samen iets beleven. Met de theaterbus kunnen we bovendien mensen bereiken die anders niet snel naar het theater zouden gaan.”

“De voorstelling zal in oktober in première gaan op het Theaterplein” – Britt Lemmens

In deze interactieve voorstelling ontmoet je professor Badurella. Haar geheime mobiele laboratorium is gecrasht en ze heeft dringend hulp nodig bij het ontwarren van een mysterie. Theatermakers Rachid Laachir en Maxim Storms zijn de drijvende krachten achter deze unieke voorstelling. “Het is allemaal veel intiemer, waardoor je een speciale theaterervaring krijgt,” zegt Britt Lemmens. “Je kunt de voorstelling bekijken met je klas, vrienden van een jeugdwerkorganisatie of met je gezinsleden. Omdat een bus niet zo groot is, ben je heel dicht bij het gebeuren.”

Work in progress
Voor de voorstelling wordt de binnenkant van de bus volledig leeggehaald en gestript. Net als bij andere voorstellingen wordt er een decor gebouwd. “De bus is eigenlijk een extra theaterzaal, maar dan op wielen. Je moet goed nadenken over hoe je de ruimte indeelt en gebruikt om het publiek de beste ervaring te bieden. Daarom vragen we elke twee à drie jaar aan makers om speciaal voor deze rijdende theaterzaal een voorstelling te bedenken.”

De voorstellingen in de bus zijn bedoeld voor scholen in en rond Antwerpen, maar ook voor scholen buiten de stad. “Meestal staat de bus gewoon op de speelplaats. Buiten schooluren bieden we de voorstelling aan voor een breed publiek. ‘WEGWEZEN’ gaat in oktober in première, wat betekent dat de bus voorlopig op het Theaterplein of naast ons gebouw blijft staan voor repetities.

Ben jij geïnteresseerd om de bus tot bij jouw school te laten komen? Raadpleeg dan de website van ‘hetpaleis’.

By | 2024-06-04T20:38:46+02:00 juni 4th, 2024|Cultuur|0 Comments

About the Author: