Mybike-project moet fietsdiefstal voorkomen in Antwerpen

Het fietsgebruik in Antwerpen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Omdat ook het aantal fietsdiefstallen is gestegen, voert de stad een actief diefstalpreventiebeleid. Inwoners van de Triangelwijk kunnen hun tweewielers gratis registreren in het online registratiesysteem van de overheid, ‘Mybike’.

Hierdoor profileert de stad zich als een echte fietsstad en hanteert een actieve strategie om fietsdiefstal tegen te gaan. Het labelen van fietsen op basis van rijksregisternummers is al stevig ingeburgerd. Waar dit eerst gebeurde door middel van graveren, wordt nu gebruikgemaakt van niet-verwijderbare labels. Op deze manier hebben al duizenden Antwerpse fietsen een label gekregen.

Mybike

De stad Antwerpen roept alle fietsers op om zich te registreren op het online platform Mybike via deze link. Mybike is een platform dat door alle overheden in België geaccepteerd wordt, met partners zoals de lokale en federale politie, de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Justitie.

Mybike werkt met een gratis online registratietool waarop iedereen een profiel kan aanmaken en de gegevens van zijn of haar fiets kan invoeren, zoals factuur, foto en serienummer. Na registratie ontvangen burgers per post een unieke, niet-verwijderbare sticker met een QR-code. De politie kan indien nodig met deze code de eigenaar identificeren.

Handige Functies

Iedereen kan de QR-code eenvoudig met een smartphone scannen om te controleren of de fiets als vermist geregistreerd staat, wat handig is bij de aankoop van een tweedehands fiets. Bij verkoop van een fiets met QR-code worden bovendien de toegangsrechten tot Mybike overgedragen, zodat de nieuwe eigenaar eenvoudig de gegevens kan aanpassen.

Wie de afgelopen jaren een Antwerps fietslabel heeft aangebracht, zal nog steeds bericht krijgen wanneer die fiets verwijderd wordt of gevonden na diefstal. Maar ook wie dat oude label heeft, doet er goed aan om een profiel aan te maken op het Mybike-platform en de nieuwe sticker te gebruiken.

By | 2024-06-07T11:03:25+02:00 juni 7th, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: