Quarantainebezigheid: Tie-dye

Na twee maanden quarantaine is de inspiratie om binnenshuis iets leuks te doen soms ver zoek. Onze redactrice Tess ging op zoek naar een creatieve activiteit en kwam via de wondere wereld van Youtube bij ‘Tie-dye’ terecht. 

Tie-wat?

Het woord zegt het zelf: binden en verven. Meer dan dat is het niet. En aan het einde van de rit heb je voor een democratische prijs zelfgemaakte, originele kledingstukken. 

Wat heb je nodig?

Eerst en vooral is het belangrijk dat de kleding die je wilt pimpen minstens voor 90% uit katoen bestaat en wit van kleur is. Katoen absorbeert de verf het best. Welke kledingstukken je verft, maakt niet uit. Van een sok tot een kleedje: alles kan.

Vervolgens: textielverf. Die kan je online in alle mogelijke kleuren vinden. Wie wil kan ook een zakje fixeermiddel kopen, dat zorgt ervoor dat de verf extra goed inwerkt in je kleding. 

Rekkers! Om de ‘tie’ in tie-dye te brengen, heb je elastiek nodig om het kledingstuk bij elkaar te binden. Liefst vrij dikke elastieken, zij houden het boeltje goed bij elkaar. Wij vonden er geen, omdat er een tekort was door de populariteit van de doe-het-zelf-mondmaskers. Indien jij op hetzelfde probleem stuit, geraak je met touw ook al een heel eind verder. 

Om je T-shirt tie-dye-ready te maken heb je zout of azijn nodig, een plastieken bak of een grote emmer en veel water. Daarnaast kunnen plastieken flesjes met een smalle tuit, zoals die waar je sauzen in doet, handig zijn om je verf gelijkmatig te verdelen. Maar dat is zeker geen must. 

Let’s go!

Wanneer je alles in huis hebt, kan je eraan beginnen. Klaar om je kleren naar een hoger niveau te tillen?

Kies voor kleding die minstens voor 90% uit katoen bestaat.

Fixeer de kleding door water met azijn of zout.

Je kleren verfklaar maken

Eerst en vooral is het belangrijk dat je de kleren fixeert. Als het om nieuwe kleding gaat, laat je die best even in de wasmachine draaien. Vaak zitten er bepaalde chemicaliën op die je er best afwast, voor een beter resultaat.

Vervolgens steek je de kleren in een ‘bad’. Dat doe je in je emmer of plastieken bak. De bedoeling is dat je hierin 4/5 water giet, en daar 1/5 azijn of zout aan toevoegt. Als je een fixeermiddel hebt gekocht, voeg je dat toe aan het water. Hier laat je de kleding een tijdje in weken.

 

 

Gebruik een grote lepel voor het ‘spiraal-effect’.

Tie it together
Wanneer de kleren helemaal doordrongen zijn van het fixeermiddel, neem je één kledingstuk. Wring dat even uit zodat het nog vochtig is, maar niet meer doorweekt. Je legt het kledingstuk op een ondergrond die ‘vuil’ mag worden. Wij leggen het hier bijvoorbeeld op het deksel van onze plastieken bak.

Nu is het tijd om alles samen te binden! Dat kan op verschillende manieren. Wil je graag een spiraal op je kledingstuk? Neem dan een grote lepel, positioneer hem in het midden en draai tot het kledingstuk er helemaal rondgedraaid is. Bind er nu drie elastieken rond, zodat je zes driehoekjes verkrijgt

Rol je kledingstuk op tot een lange reep voor een gestreept effect.

 

Heb je liever een gestreept effect? Rol je kledingstuk dan op tot een ‘worst’ en bind er elastieken rond op vier à vijf plaatsen.

 

Heb je het liever nonchalant? Proppen maar!

Wie een nonchalant tie-dye-effect wil, kan het kledingstuk volledig bij elkaar proppen en dat alles samenbinden. Ook dit keer gebruik je zo’n drietal rekkers, zodat je zes driehoeken bekomt.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe meer water je aan de verf toevoegt, hoe lichter de kleur

Dye-time!
Tijd voor the real deal: het verven. Kies de kleur of kleuren die je wil gebruiken, en verdun elke kleur met water. Dat kan je doen in het vooraf genoemde sausflesje, of een diepvrieszakje waar je achteraf een gaatje in knipt om daarmee verf te spuiten.

 

 

Zorg dat het kledingstuk volledig gekleurd is.

Hoe meer water je toevoegt aan de verf, hoe lichter de kleur. Het is belangrijk dat je de volledige prop kleding kleurt, aangezien de binnenkant (die je niet ziet) sowieso wit blijft. Het is dus niet zo dat je bepaalde stukken wit moet laten, want dan loop je het gevaar dat je kledingstuk te weinig gekleurd wordt.

 

Laat het boeltje 6-8 uur inwerken.

Laten trekken
Na het binden en verven steek je elk stuk apart in een luchtdicht diepvrieszakje. Daarin laat je de verf zes tot acht uur trekken. Hoe langer je de verf laat trekken, hoe intenser de kleuren worden.

 

 

 

Spoel tot het water zuiver wordt.

Spoelen
Nadat de verf lang genoeg heeft ingewerkt, houd je de kledingstukken één voor één onder de kraan om ze te spoelen. Je spoelt net zolang tot het water dat eruit komt kleurloos wordt. Op dat moment heb je alle overtollige verf verwijderd.

 

Laat elk kledingstuk apart drogen op een kapstok.

Laten drogen
Laat je nieuwe garderobe drogen. Dat doe je best aan een kapstok, zodat het hele kledingstuk goed kan ventileren.

Nadat alles is opgedroogd, is de kleding klaar voor gebruik! Het is aan te raden om je tie-dye creaties altijd apart met de hand te wassen. Tenzij je de was van heel het gezin wil pimpen, natuurlijk.

 

 

 

Et voilà!

 

By | 2020-05-24T13:10:22+02:00 mei 20th, 2020|Luchtig|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment