DOSSIER MOBILITEIT. Multimodaal Antwerpen: De Schelde als snelweg

De WaterBus is perfect voor al wie een alternatief zoekt voor de traditionele openbare vervoermiddelen. De boten varen elke dag door weer en wind van Hemiksem tot in Lillo en gaan ook aan wal op het Steenplein waardoor het ideaal is om het centrum van de Koekenstad te bereiken. “Voor mij is de WaterBus naar Antwerpen een beetje zoals op vakantie gaan.”
Door Menno Ryckx en Thijs Faber

 Sinds 2017 kunnen trouwe pendelaars en dagtoeristen om de 30 minuten de Schelde op en af varen tot in het hartje van Antwerpen. Voor de pendelaars die dagelijks gebruikmaken van de WaterBus dient het als een snel en goedkoop alternatief voor het drukke en soms onvoorspelbare openbaar vervoer. Voor dagtoeristen is het dan weer de perfecte manier om in het zonnetje de Schelde af te varen.

Gebruiksgemak

Volgens Marie-Claire (68) is het ook een van de weinige manieren waarop mensen die minder goed ter been zijn nog tot in Antwerpen kunnen komen. “Het is gemakkelijk om te zeggen: ‘parkeer uw auto buiten de stad en neem de tram of de bus.’ Maar er wordt geen rekening gehouden met mensen die dat niet kunnen. Voor mij wordt ‘t stad op den duur onbereikbaar. De ministers worden rondgereden en afgezet, voor hen zijn er geen problemen. Ik moet wel nog steeds overal zelf geraken.” 

Dagjestoeristen komen rechtstreeks aan in het hartje van Antwerpen

“Het personeel van de WaterBus staat altijd paraat om mensen uit de nood te helpen”, laat Marie-Claire weten. “Voor mij is de WaterBus naar Antwerpen een beetje zoals op vakantie gaan. Ik ga dan met een vriendin iets eten of musea bezoeken. Met de WaterBus kom je aan in het hartje van de stad. Het enige dat nog zou moeten veranderen is dat ze nog tot in Temse varen. Dat zou handiger zijn voor mij. Dan moet ik minder ver rijden. Maar voor niets gaat de zon op.”

Alternatief of substitutie?

Om de luchtkwaliteit te bewaken en verkeersdrukte in Antwerpen te beperken nam de stad de laatste jaren al enkele grote maatregelen. Enkele jaren terug in 2017 werd de eerste lage-emissiezone van Vlaanderen in het leven geroepen en vanaf 1 augustus zal voor bezoekers een verbod op straatparkeren van kracht gaan. Des te meer redenen om andere vervoersmethodes zoals de WaterBus te versterken. 

Samen met het openbaar vervoer op de weg of op de sporen kan de WaterBus een cruciaal deel uitmaken van het intermodaal vervoersplan van en naar Antwerpen. Het is dus geen alternatieve vervoersmethode, maar een die de weg naar de Koekenstad vergemakkelijkt en de verkeersdrukte voor de Antwerpenaren kan verlichten.

Voor meer informatie over de prijzen en route van de WaterBus kan je terecht op: dewaterbus.be

By | 2023-06-09T22:13:53+02:00 juni 9th, 2023|Dossiers|0 Comments

About the Author: