Geeks en Games, deel 3: Door kerkers sluipen in Dungeons and Dragons

Monsters bevechten, magische drankjes, … In Dungeon and Dragons kan dat allemaal. Het immens populaire rollenspel is de basis van de livestreams van Carl Van Nuffel (35), die samen met zijn vrienden om de paar weken een sessie speelt: “Het spel is voor mij een uitlaatklep.”

“Ik leef mij enorm hard uit in de wereld die we elke keer maken,” vertelt Carl. “Het personage dat ik speel, probeer ik dan ook echt zo breed mogelijk uit te werken en altijd met een grote hoeveelheid enthousiasme te brengen. Als Dungeon Master moet ik ervoor zorgen dat de wereld waarin ons verhaal zich afspeelt ook goed uitgebouwd en interessant is voor de personen die mee spelen. Ik kan zo echt enorm veel creativiteit kwijt.”

Dungeons and wat?

Dungeons and Dragons, of kort gezegd D&D, is een rollenspel dat in de jaren ’70 voor het eerst in de VS werd gespeeld. Het is een rollenspel, waarbij je zelf een personage verzint en helemaal uitwerkt. Je creëert een verhaallijn samen met andere spelers en volgt in een reeks sessies een fantasierijk verhaal. “Het werkt met een systeem van levels of niveaus. Je begint op level één en werkt elke sessie verder naar het volgende level. Vaak is dat door met monsters te vechten of nieuwe spreuken te leren,” legt Carl uit. “In het begin is D&D verwarrend en lijkt moeilijk maar als je met ervaren spelers speelt of video’s en livestreams kijkt, is het al een stuk duidelijker.”

“Ik ben op heel jonge leeftijd begonnen. Mijn ouders speelden een voorloper van het spel, Oog des Heksenmeesters, en namen mijn broer en ik mee naar een spelavond met vrienden. Ik was toen negen. Ik speelde een soort barbaar die, als je hem eten gaf, jou zou beschermen tijdens een gevecht. Helemaal geen ingewikkeld personage of zo. Mijn moeder speelde een tovenaar en ik beschermde haar elke keer. Een drietal jaar later zijn mijn broer en ik met schoolvrienden begonnen, en we spelen tot op deze dag nog steeds samen.”

De weg naar online

“De overschakeling naar een online medium ging niet overal even makkelijk. Er is maar één groep waarmee ik speel dat online speelt. Het spijtige daaraan is dat je niet naast elkaar zit en de gezichten niet echt kan zien. Een camera kan niet allen zien. De kleine bewegingen in de gezichtsuitdrukking of de lichaamstaal doet veel tijdens een sessie. Daar kan je als Dungeon Master of speler veel beter op in spelen als je naast elkaar zit. Ik heb altijd al een livestream willen starten, maar nooit echt mee begonnen. Met de overschakeling naar roll20 (een website speciaal gemaakt voor spellen als D&D waar je samen op één map speelt, nvdr.) zijn we er concreet over gaan nadenken. We spelen toch al online, waarom niet meteen een livestream doen waarbij anderen ook kunnen volgen? Zes maanden later ging de eerste stream live. Ik ben eerst op zoek gegaan naar de beste tools voor het streamingplatform, zowel analoge dingen als een microfoon en camera, als digitale dingen als een goed programma om de stream vlot te laten lopen. Mijn computer had eigenlijk echt nood aan een upgrade, dus dan heb ik dat meteen ook gedaan.

“Nu lijkt het alsof ik elke keer urenlang bezig ben hiermee,” lacht Carl, “ergens klopt dat wel. Ik ben meestal een uur bezig voor elke sessie, om mappen, personages en monsters voor te bereiden voor mijn spelers. Op die manier kan ik een hoop creativiteit kwijt. Daarom vind ik het ook zo tof. Het voelt daardoor niet als veel werk.”

Wil je graag eens een livestream bekijken? Je kan alle info vinden op de Facebookpagina van DnD_Crawler.

By | 2021-06-11T18:51:55+02:00 juni 23rd, 2021|Dossiers, Geeks en Games|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment