Geeks en Games, deel 5: Kruip eens in de huid van je favoriete personage

Cosplay is een immens populair en prominent gegeven in de geek community. Je maakt of bestelt outfits te vinden die bijna identiek zijn aan je favoriete personage uit bepaalde films of series. Linneke en Rieke Van Joenerboey (25) zijn al acht jaar fan. “Heel ons gezin doet er aan mee. Het is een familiegebeuren”, vertelt Rieke.

Linneke: “Onze mama maakt het grootste deel van onze outfits. Ze vindt het geweldig om de outfits te maken. De accessoires en details doen we zelf. Als het gaat over pruiken, dan bestellen we ze vaak, want daar kennen we eigenlijk niet zoveel van. Wanneer een van onze outfits volledig klaar is, staat onze jongere zus vaak al klaar met haar camera. Dan gaan we ergens naartoe om fotoshoots te doen. Dat is enorm tof. Papa vond het wat raar in het begin, maar ondertussen is hij ook wel bijgedraaid.”

Maandenlang werk

Rieke: “Onze interesse werd aangewakkerd door andere cosplayers te zien tijdens conventies. Wij gingen naar zo’n conventies om K-POP (Koreaanse popmuziek, nvdr.) albums te kopen en niet per se voor de andere verzamelobjecten. Je ziet daar mensen rondlopen die volledig in een personage verkleed zijn. Je snapt in het begin niet goed wat de bedoeling is. Er begint wel een lichtje te branden. Wij vonden dat tof en hadden enorm veel bewondering voor die personen,” vertelt Rieke vol bewondering.

Linneke: “Daarna zijn we zelf gestart met outfits samen te stellen. In het begin kochten we onze cosplays online. We wisten niet goed hoe we dat alleen konden doen. Gelukkig was mama er om ons te helpen. Toch zeker met het naaiwerk, want daar zijn wij niet zo goed in. (lacht)

Rieke: “Je bent soms lang bezig om een volledig outfit samen te stellen. Sommige cosplays zijn vrij makkelijk om bijeen te rapen, gewoon een kostuum bestellen en that’s it. Andere outfits kunnen soms maanden duren. Je moet dan de patronen, stoffen of accessoires vinden. Dat kan tot zes maanden duren. Momenteel zijn we al een tijdje bezig met een cosplay van The Hobbit. Ik heb nu ondertussen een tien tot vijftien verschillende cosplays.”

Cosplay is not consent

Linneke: “Ik vind het absoluut vreselijk om de trein of tram op te stappen in cosplay. Ik walg van de blikken die je soms krijgt. Mensen zijn dat duidelijk niet gewoon of denken dat ze ons zomaar mogen aanraken. Zonder eerst te vragen of dat mag, natuurlijk. Niet alleen op een seksuele manier, maar gewoon ook aan dingen trekken of jouw accessoires, zoals zwaarden, wel echt zijn. Het gebeurt vaak genoeg dat we ons wat verder zetten of iets moeten zeggen.”

Rieke: “Er is vaak nog wel het verhaal dat cosplay ‘stom’ is, of dat er toch wat op neergekeken wordt. Het blijkt erg raar dat je je verkleedt als iemand anders. Zeker als je buten de geek community staat. Maar het wordt meer en meer als iets normaals bekeken. Dat is precies een groot deel van onze community. Wij negeren alle negatieve opmerkingen. Wij identificeren ons ook niet als ‘freak’, want wij doen ons ding en wij zijn daar gelukkig mee, dus wat is het probleem eigenlijk?”

Magical Moments

Linneke: “Veel mensen denken dat cosplay enkel en alleen voor conventies is. Dat klopt helemaal niet. Wij houden veel fotoshoots en proberen dan ook als onze personages op de foto te staan. Daarnaast zijn wij een aantal jaar geleden gestart met een eigen bedrijfje genaamd Magical Moments. Wij gaan langs bij kinderfeestjes in cosplay. Dat is vaak als Anna en Olaf van de Frozen films. Dat is fantastisch. Je geeft het gevoel aan de kinderen dat ze hun idolen ontmoeten. Je brengt de magie van hun favoriete verhalen naar voor en dat is iets magisch. Dan zie je hun ogen fonkelen en dan weet je dat je hun dag perfect maakte.”

Rieke: “Ik heb wel veel geleerd van in cosplay naar conventies en de kinderfeestjes te gaan. Ik ben niet een heel extravert persoon, maar als je voor een groep kinderen of op een podium staat en ineens een microfoon voor je neus krijgt, kan je niet toeklappen. Dan moet je wel iets zeggen of met anderen praten.”

Linneke: “Ik heb heel snel geleerd hoe je voor een groep moet spreken. Ik vond dat vroeger vreselijk. Als ik een spreekbeurt moest doen in de klas, dan wist ik niet goed hoe ik dat het best moest doen, of stond ik daar met mijn mond vol tanden. Nadat we met cosplay begonnen zijn, en zeker met de kinderfeestjes, ben ik pas goed geworden in presentaties doen. Het heeft mij echt geholpen.”

Wil je graag meer info over cosplay? Ga eens kijken bij CosplayCloud! Dat is een groep Belgische cosplayers die vaak evenementen organiseren, of samenkomen tijdens conventies. 

Je kan altijd Linneke en Rieke boeken voor kinderfeestjes via de website van Magical Moments.

By | 2021-06-11T20:02:43+02:00 juni 25th, 2021|Dossiers, Geeks en Games|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment