Geeks en Games, deel 4: Hét monument voor geeks in Antwerpen? Mekanik Strip

Mekanik Strip is een van de weinige stripwinkels in België. Met een geschiedenis van 37 jaar is het daarbij ook één van de oudste. Kim Wuyts en Jens Lambrigts namen de winkel zeven jaar geleden over van de vorige eigenaar. “Ik had pas door dat het mijn droom was om een stripwinkel uit te baten toen we écht bezig waren.”

“Ik las al van kleins af aan strips, net zoals iedereen in mijn familie. Op een gegeven moment vertelde een vriend van mij dat de winkel over te nemen stond, om te lachen eigenlijk,” lacht Jens. “Ik dacht dat het mij niet zou lukken, maar Kim was helemaal mee. Dan is de bal aan het rollen gegaan.”

Opkomst van de superhelden

“De winkel is een monument in Antwerpen. Zeker na 37 jaar. In 1983 bestonden er niet veel superhelden films. Je had de slechte Marvel films zoals SpiderMan of een heel rare Captain America. Wij zijn begonnen in een periode toen superheldenfilms echt populair werden. De winkel was al een belangrijk iets in pop culture, maar wij hebben de kans gekregen om het meer open te trekken naar een breder publiek,” zegt Jens. “Veel van de nieuwe Marvelfilms halen hun inspiratie uit de strips. Het is tof om fans van die films de strips te zien ontdekken.”

“De winkel heet Mekanik Strip omdat de eerste eigenaar er oorspronkelijk een strip- en speelgoedwinkel van wilden maken.  Ze hadden een reeks metalen robots voor kinderen. Die robots zijn later veranderd in action figures en verzamelobjecten,” vertelt Jens verder. “We zeggen vaak dat we nog volop bezig zijn om de winkel naar de 21e eeuw te trekken. De webshop is daar een groot ding in. Daar halen we toch veel van onze winst uit. Daarnaast hebben we het manga-aanbod (strips uit Japan, nvdr.) enorm uitgebreid. Dat leeft bij tieners en jonge twintigers. We proberen zoveel mogelijk de nieuwe trends en interesses van onze klanten te bekijken.”

In de galerij

“Een tijd geleden kregen we een jongeman over de vloer die een enorme fan was van een bepaald soort vechtspelletjes. Je kan dan tegen je vrienden met anime personages vechten. Hij wou graag een soort toernooi doen en zo proberen om ook mensen die hij niet kende eens te laten spelen. We hebben boven de winkel een galerij, waar we een open plek hebben om evenementen te organiseren, dus dat ging perfect”, vertelt Jens.

“Dat was echt een geweldige dag. Hij had sponsors gevonden voor zijn evenement, en de dag zelf stond hij opeens met een hoop consoles hier in de winkel. Er kwamen vrienden, maar ook mensen die gewoon geïnteresseerd waren in het spel. Het was echt tof om te zien. Zulke dingen willen we in de toekomst meer doen. Tijdens de lockdown zijn we begonnen met de galerij wat op te frissen, want die ruimte zit zeker nog vast in de jaren ’80,” lacht Jens. “Normaal laten wij ook auteurs langskomen voor signeersessies en doen we verschillende evenementen rond nieuwe releases. We hopen dat we dat snel weer kunnen doen.

Toekomstdromen

Het eerstvolgende evenement is Free Comic Book Day op 14 augustus. “Dat is dé hoogdag voor fans van het genre, maar ook voor ons. Stripwinkels over heel de wereld zetten hun deuren open en laten fans een gratis stripboek uitkiezen. De winkel staat elk jaar echt bomvol met fans. Om dan die duizenden mensen te zien, allemaal gebeten door de strips en de wereld, dat is echt geweldig”, vertelt Jens trots.

“Mijn ultieme droom zou zijn +> Ik droom ervan een eigen app… (?) om een eigen app te ontwikkelen. Zo kunnen onze klanten de strips die ze in bezig hebben altijd raadplegen, zodat ze zeker geen dubbele versies kopen. Of kunnen wij nakijken wat ze al hebben. Vaste klanten kennen wij vrij goed, maar vaak hebben zij al bijna alles. Als er dan een familielid of vriend komt vragen of wij tips hebben voor een verjaardagscadeau, is het voor ons moeilijk om iets te vinden. Als we dan een app zouden kunnen hebben waarin alle informatie staat, dat zou echt ideaal zijn. Maar dat zou echt niet voor nu zijn.

Neem zeker eens een kijkje bij de webshop van Mekanik Strip, of ga eens langs in de winkel bij Sint Jacobsmarkt 73 van maandag tot vrijdag tussen 10 en 18u30 en op zaterdag van 1à tot 18u. Uiteraard is iedereen meer dan welkom om op 14 augustus een gratis strip aan de haak te slaan.

By | 2021-06-11T19:02:27+02:00 juni 24th, 2021|Dossiers, Geeks en Games|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment