Weer naar school: 1: “De leerkrachten doen hard hun best”

Vandaag openen scholen voor de eerste keer sinds tien weken weer de poorten voor een proefdagje. Onlangs keurde het Vlaams Parlement het bijzonder decreet goed dat scholen toelaat eenzijdig het schoolreglement aan te passen aan de omstandigheden van de coronacrisis. Door het decreet kunnen nu ook de deliberaties plaatsvinden tot 7 juli. 

Het laatste semester ziet er voor alle leraren en scholieren volledig anders uit. Den Triangel zoekt in het dossier ‘weer naar school’ uit hoe het leven er in de scholen aan toegaat. In deel 1 zetten we de ontwikkelingen nog eens op een rij. Daarnaast kijken we hoe het onderwijs voor kleuter Louis (2,5), lagereschoolleerling Mats (8) en hun mama’s de afgelopen weken verliep, en hoe het er binnenkort zal uitzien.

Louis (2,5) en mama Patricia: “Voor Louis is het spijtig en verwarrend”

 Patricia en Louis

Louis mocht normaal na de paasvakantie aan zijn eerste schooldag beginnen. Zijn eerste stapjes op de kleuterschool werden echter uitgesteld naar het volgende schooljaar. De mama van Louis, Patricia, is ondertussen voortdurend in de weer om opvang te regelen.

Patricia: “Normaal kunnen wij in uitzonderlijke gevallen steunen op de opvang van de grootouders, maar die vallen nu buiten de opties. Daarnaast staat Louis ook niet meer ingepland bij de onthaalmoeder, dus is het elke dag afwachten of er nog plaats is voor hem. Zeker aangezien de kinderen van werkende ouders nu beginnen toe te stromen. Louis wisselt nu af tussen verschillende onthaalmoeders en zelf neem ik per week een dag extra verlof. Ik zou hem eventueel wel naar de opvang van de school kunnen sturen, maar dat zou door de grote drukte een enorme overrompeling voor hem zijn. Daarnaast heeft hij als kleinste van de groep nog extra aandacht nodig, wat niet evident is voor de opvangmonitoren die zich ook aan de veiligheidsvoorschriften moeten houden. Daarom heb ik nu corona-ouderschapsverlof aangevraagd waardoor ik tot eind juni maar halftijds zou moeten werken.”

“Voor Louis is het ook heel spijtig en verwarrend. We hadden hem al een heel jaar voorbereid op de kleuterschool, maar daar zal hij nog een paar maanden op moeten wachten.”

Mats (8) “Ik ben blij dat mijn beste vriend in mijn deel van de klas zit”

Mats kan maandag opnieuw zijn boekentas maken en naar school trekken. Hij heeft ondertussen zeven weken zijn schoolbank in het tweede leerjaar moeten missen.

Mats: “Ik heb mij eigenlijk niet zo hard verveeld tijdens de lockdown, want ik heb een Nintendo gekregen. Ik heb ook een nieuwe vriend leren kennen die een paar huizen verder woont, met hem ga ik rond de middag geregeld naar de wei om in de bomen te klimmen. Het is wel spijtig dat ik mijn communie niet heb kunnen doen, maar volgens mama krijg ik daarom volgend jaar een extra groot cadeau. Mijn kostuum zal dan waarschijnlijk niet meer passen. Ik kijk er vooral naar uit om mijn vrienden terug te zien. Ik heb geluk dat mijn beste vriend, Alejandro, werd ingedeeld in mijn groep, want onze klas wordt nu in twee gesplitst.”

 Geraldine en Mats

Geraldine, mama van Mats: “De laatste weken waren niet goed voor de structuur die Mats nodig heeft”

Geraldine moest de afgelopen weken voortdurend wisselen tussen de rol van werkende mama en leerkracht. Dat zorgde voor hectische tijden.

Geraldine: “Het is moeilijk om bijna elke dag vier uur uit te rekken om je kind les te geven. Ik heb dan nog geluk dat Mats, als jongste van het gezin, de enige is die nog begeleiding nodig heeft. Ik kan me voorstellen dat het bijna onmogelijk is voor ouders van wie meerdere kinderen begeleiding nodig hebben om op een degelijke manier les te geven. Daarnaast moet ik zoals velen ook werken en is het soms puzzelen om opvang te vinden voor Mats. Gelukkig heb ik ook studerende kinderen die elk om beurt kunnen oppassen nu ze niet op kot zitten. Over het algemeen ben ik wel tevreden over hoe het onderwijs de voorbije weken verlopen is. De leerkrachten doen hard hun best om toch zoveel mogelijk leerstof bij de leerlingen te krijgen. We hebben voor Mats wel een computer moeten kopen zodat hij de lessen kan volgen. Ik kan me voorstellen dat zo een investering niet voor iedereen even gemakkelijk is.”

“Ik ben blij dat Mats maandag terug naar school kan, want van zijn juffrouw neemt hij eerder kritiek en nieuwe leerstof aan dan van zijn mama. Het blijft wel spijtig dat hij maar voor twee dagen naar school kan, want zo krijgt hij nog steeds niet de structuur die hij nodig heeft. Hopelijk kunnen we na de zomervakantie aan een gestructureerd en veilig schooljaar beginnen.”

Wie, Waar, Wanneer?

  • Kleuterscholen blijven gesloten tot eind mei.

 

  • Lagere scholen kunnen vanaf 18 mei starten met het eerste, tweede en zesde leerjaar. In elk klaslokaal is plaats voor tien tot veertien leerlingen.

 

  • Ook de middelbare school kan weer opstarten op 18 mei, zij het enkel met het zesde en zevende jaar. Aso krijgt maximaal één dag per week les. Bso, tso en kso mogen maximaal 2 dagen per week naar school.  

 

  • Ook het volwassenenonderwijs kan vanaf 18 mei beginnen. 

 

  • Deeltijds kunstonderwijs zal pas vanaf 25 mei met een-op-eenonderwijs kunnen opstarten.

 

Na de eerste week zal de Nationale Veiligheidsraad zich buigen over de stand van zaken en beslissen of andere leerjaren ook kunnen opstarten. De raad zal dan ook beslissen over een eventuele heropening van de kleuterscholen in juni.

By | 2020-05-20T09:58:32+02:00 mei 15th, 2020|Dossiers, Weer naar school|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment