Nottebohmzaal opnieuw open voor bezoekers: “Antwerpenaren staan versteld van deze verborgen parel”

Over krakende vloeren en in de geur van de ouderwetse boeken paraderen Antwerpenaren en toeristen opnieuw in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De zaal opende vanaf vorig weekend alweer zijn deuren voor individuele bezoekers. “Ze vallen omver van verwondering”

Door Noa Van Hoeydonck

“Vanaf het moment dat we communiceren dat de Nottebohmzaal weer toegankelijk is, merk ik dat de tickets niet snel genoeg de deuren uit kunnen”, zegt Harlinde Pellens, communicatieverantwoordelijke van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. “De meeste Antwerpenaren weten dat onze zaal beperkt te bezoeken is, dan wagen ze nog eens de kans om de zaal te bewonderen. Anderen staan dan weer versteld en vallen bijna omver als ze merken welke verborgen parel in het hartje van Antwerpen te bezichtigen valt”, zegt Harlinde. Nog tot september zijn de bezoekers welkom in de oude zaal.

De zaal heeft een lange geschiedenis achter de rug. Die kom je te weten met een audiogids en een interactief scherm. “Vroeger was de Nottebohmzaal een witte kapel en daar hingen de muren vol met schilderijen waarvan we nu een paar hebben kunnen restaureren. Die artistieke doeken vertelden elk hun apart verhaal voor de toenmalige bezoekers.”. Harlinde ziet de zaal als “een sprookje waar je even ingedompeld wordt in een hevige geschiedenis”.

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden”

“Met de audioguide kan je zelf kiezen hoe diep je in de geschiedenis van de Nottebohmzaal wil gluren. Je kan intussen rond kijken naar een aantal topstukken uit onze collectie. Enkele van die stukken zijn de hemel- en aardeglobe van Blaeu, de Egyptische papyrus en de Egyptische kast die ook tentoongesteld worden in de dromerige zaal”, legt Harlinde uit. “De zaal is bekend voor zijn ‘Harry Potter’-sfeer, die al veel fans over de wereld heeft gelokt naar Antwerpen. Bezoekers kunnen ook met één foto aangetrokken worden om op bezoek te komen. Want één beeld zegt meer dan duizend woorden.”

By | 2023-05-16T12:51:19+02:00 april 29th, 2023|Cultuur|0 Comments

About the Author: