Het Operagebouw schittert in nieuwe duurzame gevelverlichting

Onze Triangelwijk heeft er een lichtpuntje bij. Het Operagebouw staat in de schijnwerpers met zijn nieuwe gevelverlichting. “De aanpasbare ledverlichting laat het monumentale gebouw nog beter tot zijn recht komen”, verduidelijkt de stad Antwerpen in een persbericht.

“Waar het prachtige gebouw van Opera Antwerpen voordien verdween achter een muur van auto’s en enkel kon teren op straatverlichting, worden haar unieke aspecten nu opnieuw belicht dankzij de heldere architecturale verlichting.”, zegt Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts. Het lichtontwerp bestaat uit verschillende lagen. Lichtpunten op de gevel benadrukken de verticale elementen en details. Voor een extra dynamiek voorzien de ontwerpers verlichting op de raamkozijnen en in de loggia. Daarbovenop richten scherpomlijnde theaterspots op de trappen en het plein om het gebouw aantrekkelijk te maken voor voorbijgangers. Om van alles een mooi geheel te maken, maken ze gebruik van op afstand geplaatste spots.

Slimme lichtcomputer

Het lichtspektakel evolueert doorheen de dag aan de hand van een slimme lichtcomputer. Daarnaast wordt er enkel gebruik gemaakt van moderne en energiezuinige LED-verlichting. Tijdens de drukke ochtend- en avondspits wordt een helder, intens lichtbeeld in verschillende wittinten geprojecteerd. Later op de avond dimt de verlichting, vergelijkbaar met Het Steen en station Antwerpen-Centraal. Bij evenementen kan Opera Ballet Vlaanderen opvallende lichtbeelden met zachte kleuraccenten tonen.

Toevoeging aan de wijk

Een echte meerwaarde vindt Lotte De Vries als student architecturale vormgeving: “Het is echt fantastisch om te zien hoe de verlichting de prachtige architectuur van het gebouw accentueert. Geweldig om te zien hoe de stad Antwerpen investeert in het behoud en de promotie van ons cultureel erfgoed. Kortom, een schitterende toevoeging aan de buurt waar ik alleen maar blij van word.”

By | 2024-05-21T15:47:25+02:00 mei 21st, 2024|Cultuur|0 Comments

About the Author: