Triangelbuurt in de ban van Antwerpse Boekenmaand: ‘Verbondenheid maakt het een speciaal gebeuren’

De jaarlijkse Antwerpse Boekenmaand is weer begonnen. In november kunnen boekliefhebbers onder meer in de Triangelwijk genieten van auteurslezingen, signeersessies en voorleesmomenten. Boekhandel ‘De Slegte’ op de Wapper omarmt dit initiatief van harte. “Op zaterdag 18 november houden we een live opname van een podcast in onze winkel”, aldus Jan Van Der Kolk, medewerker van de winkel.

Het evenement biedt een gevarieerd programma in musea, bibliotheken en boekhandels. Van Der Kolk benadrukt de voordelen van deze samenwerking. “Wat deze Boekenmaand zo bijzonder maakt, is dat alle boekhandels en literaire locaties samenwerken om een gezamenlijk evenement te creëren. Dit in tegenstelling tot evenementen die op één locatie en gedurende een beperkte periode plaatsvinden, zoals Antwerpse Boekenbeurs of Boektopia in Kortrijk. De verbondenheid die de Boekenmaand creëert, maakt het dus een speciaal gebeuren.”

Aangepast aanbod
De Slegte organiseert ook zelf een ongebruikelijke activiteit. “Op zaterdag 18 november houden we een live opname van de podcast ‘Drie Boeken’ met Wim Oosterlinck als gastheer en Aya Sabi, een Belgische auteur en columniste. Ze zal spreken over de drie boeken die ze iedereen zou aanraden. We moeten onze winkel dus enigszins herinrichten (lacht). Het evenement is gratis, dus we verwachten veel belangstelling”, zegt Van Der Kolk.

‘We belichten tijdens de Boekenmaand de exclusievere boeken’ – Jan Van Der Kolk

Tijdens de Boekenmaand probeert De Slegte ook in te spelen op de kerstperiode. “Ongeveer 90% van onze voorraad bestaat uit tweedehands boeken, de rest is nieuw. Tijdens de Antwerpse Boekenmaand proberen we meer nadruk te leggen op kunstzinnige en nieuwe boeken. Met de feestdagen geef je immers liever een kunstboek van 20 euro cadeau dan een goedkoop pocketboek van 5 euro.”

Grote belangstelling
Het succes van de Boekenmaand blijkt uit het feit dat het evenement nu voor het derde opeenvolgende jaar wordt georganiseerd. Coördinator Michaël Vandebril blijft dan ook geloven in het concept, ondanks zorgen over de afnemende geletterdheid. “Tijdens de vorige Boekenmaand hebben we in totaal ongeveer 20.000 mensen bereikt. Dat is een indrukwekkend resultaat”, aldus Vandebril. “Maar eigenlijk is er het hele jaar door een boekenaanbod in Antwerpen, zoals de ‘Poëzieweek’ eind januari en de ‘Jeugdboekenmaand’ in maart. We hebben het gevoel dat de liefde voor boeken het ganse jaar door leeft bij de Antwerpenaren.”

Daarnaast hoeft ook de bedreiging van het fysieke boek door de toenemende digitalisering geen belemmering te zijn. “Het boek, in al zijn vormen, blijft populair. Tegenwoordig zijn er trouwens ook tal van andere manieren om verhalen te vertellen, zoals videopoëzie en andere digitale verhalen”, zegt Vandebril verzekerd.

Ben jij een echte boekenwurm? Bekijk dan hier het programma voor de komende maand:
https://boekenmaand.antwerpen.be/programma

By | 2023-11-15T15:33:40+01:00 november 7th, 2023|Cultuur|0 Comments

About the Author: