Ruil je lege batterijen in voor een museumbezoek bij MUCE

Bij MUCE, het pop-up museum dat de 26-jarige Nina Maat opende, hoef je je portefeuille niet mee te nemen. Als inkom betaal je met vijf lege batterijen of een oude gsm. Dit museum gaat over circulaire economie, en neen, het is geen museum van cirkels.

“Hopelijk inspireert dit de bezoekers om er zelf aan te beginnen”

Circulaire economie klinkt als een nieuw begrip maar we zijn er al lang aan begonnen. Zoals massaal batterijen inzamelen, plastic recycleren, en windmolens plaatsen. Maar voor oprichtster Nina Maat (26) is het meer dan dat: “Voor mij is circulaire economie: zolang mogelijk materialen in een kringloop houden. Maar ook kijken naar de natuur en observeren wat we van haar kunnen leren. Wat kan ik betekenen voor de samenleving en de natuur? “

Nina Maat organiseerde al eerder events over circulaire economie in musea. Door haar uitgebreid netwerk kwamen er al snel samenwerkingen waardoor MUCE vlot vorm kreeg. In samenwerking met Proximus en Bebat proberen ze lege batterijen en oude telefoons te recycleren. Daarom vraagt MUCE naar vijf lege batterijen of een oude telefoon als inkom.  Nina Maat: “Ons doel was om deze maand 1500 bezoekers te halen, en na 12 dagen hebben we dat al bereikt. Het betekent veel voor me als de bezoekers zo enthousiast zijn over dit nieuwe concept. Zelfs onze museumbrochure kreeg een andere aanpak. je vindt er enkel korte tekstjes en wat uitleg over begrippen, maar toch pakken mensen de tijd om rustig neer te zitten en het te bekijken.”

Al de constructies in MUCE hebben op verschillende manieren een connectie met circulaire economie. Het vindt plaats in een leeg pand, en omdat alle kunstwerken in één ruimte staan voelt het als een gezellige chaos. Ieder kunstwerk is gemaakt door een andere kunstenaar. Ook klimaatverandering is een veelbesproken onderwerp in MUCE. Zoals de planten van Thijs Biersteker.  Die knipperen constant aan en uit, waarbij elke flikkering staat voor het verlies van 128 m2 in het Amazonegebied.

Nina Maat is alvast blij met de opkomst: “Ik hoop dat de bezoekers buitengaan en begrijpen wat circulaire economie is, en inspiratie hebben om er zelf mee aan de slag te gaan. Dat is het ultieme doel.” 

MUCE loopt nog tot 31 oktober te Huidevetterstraat 55, 2000 Antwerpen. 

By | 2022-10-14T16:34:56+02:00 oktober 14th, 2022|Cultuur|0 Comments

About the Author: