Koop lokaal, deel 1: Online bestellen, of toch een lokale winkel bezoeken?

Heb jij het afgelopen jaar ook een aantal keer per week de postbode aan de deur gehad met een nieuw pakje? Geen nood, wij ook, hoor. De e-commerce over de hele wereld heeft een enorme boost gehad. Met een paar klikjes worden je die nieuwe boeken, platen, muziekapparatuur en veel meer, gewoon aan je deur geleverd. Gemakkelijk toch?

Volgens een studie van BeCommerce Market Monitor kochten Belgen in 2020 een derde meer items online dan in fysieke winkels. Toen de winkels weer open gingen, ging dat cijfer niet naar beneden. Online kopen is toch veel gemakkelijker? Onze redactie vertelt over hun koopgedrag en hoe het veranderd is sinds de lockdown.

Jolien: “Ik zie mijzelf soms als een ware shopaholic. Op een vrij moment ben ik niet aan het scrollen op sociale media, maar ga ik kijken op Zalando of Asos of ik goede solden vind. Normaal shop ik bijna altijd offline. Sinds de corona-epidemie koop ik zelden nog iets in de winkel. Toen was dat voor mij echt een feel good momentje. Nu, als ik mij verveel of even het werken beu ben, koop ik nieuwe items snel online, want dat geeft hetzelfde positieve effect als in de winkel staan. Het handigste aan online shoppen is dat je veel gerichter kan zoeken. Je hoeft niet heel de winkel door te zoeken voor één kleedje, je selecteert gewoon het juiste tabblad en je hebt alle kleedjes meteen gezien.”

Yorben: “Ik koop vooral boeken en games online. Meestal koop ik Engelstalige boeken over voetbal en die zijn hier niet makkelijk te verkrijgen in de boekwinkels. Bij de games is het veel praktischer. Af en toe koop ik toch nog een disc, in plaats van een game te downloaden. Zo’n disc heeft zijn charme zeker niet verloren. Ik koop ook soms losse dingen die je maar eenmalig koopt, maar ook dat gaat sneller online. Cadeaus voor mijn gezinsleden koop ik altijd via webshops. Dan laat ik die leveren als ik alleen thuis ben en verstop ik ze snel, zodat zeker niemand ze gezien heeft. Anders zou dat toch wat te veel opvallen, vrees ik (lacht). Het enige waar ik echt elke keer voor naar de winkel ga is kledij of schoenen. Het is makkelijker om het eerst te passen om te zien of het mij staat. Dat retourneren als het toch niet past vind ik te veel gedoe.”

Ashley: “De dingen die ik koop zijn vaak dingen uit de VS of item die je hier niet makkelijk vindt. Ik koop vooral Engelstalige boeken, games of papierwaren als notitieboeken of stiften. Dat zijn dingen waar ik echt bijna dagelijks mee bezig ben. Het is makkelijker om de specifieke boeken die ik wil snel op te zoeken en te bestellen, dan eerst naar de winkel te gaan en daar nog te gaan zoeken. Ondertussen kan ik echt weer genieten van in een boekwinkel rond te lopen, dat mijn vrienden soms een uur lang staan te wachten tot ik klaar ben. Voor papierwaren zoek ik elke keer gewoon echt heel specifieke dingen. Mijn notitieboeken komen van een merk genaamd Notebook Therapy en die kan je hier in België nergens vinden. Ik probeer nu echt wel te letten op de dingen die ik koop. Ik bestel zelden iets online, tenzij het iets is dat ik hier niet kan krijgen. Dat is ineens ook goed voor mijn portemonnee!”

In dit dossier stellen wij een aantal lokale winkels voor met interessante eigenaars en verhalen! Wat kan je verwachten?

15/06/’21 Wally’s Groove World: Eigenaar Koen Van Immerseel vertelt over zijn platenwinkel, hoe hij denkt over concurrentie en hoe hij het al 26(!) jaar volhoudt.

16/06/’21 Keymusic is een tweedehands muziek-, gitaar- en muziekinstrumentenwinkel. En dat in het centrum van onze stad. Misschien kan je toch eens aan die nieuwe muzikale hobby beginnen?

17/06/’21 Luddites: Books and wine. Klinkt als een ideale combinatie, niet? De nieuwe boekenwinkel in Hopland brengt de twee dingen samen in één prachtige locatie.

By | 2021-06-11T20:42:46+02:00 juni 14th, 2021|Koop lokaal|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment