Koop lokaal, deel 3: Een nieuw instrument kopen? Wandel eens binnen bij Keymusic Outlet Store

Tijdens de lockdown heeft iedereen een nieuwe hobby proberen ontdekken. Voor sommigen is dat brein of naaien, anderen willen graag gitaar of piano leren spelen. Ook toen hebben muziekwinkels zeker niet stil gestaan. “Hoewel je instrumenten online kan bestellen, is het nog steeds beter een gitaar vast te nemen voordat je hem koopt,” vertelt Peter Gyselaers, store manager van Keymusic Outlet Store op de Frankrijklei.

“Het klinkt heel cliché, maar dat maakt een verschil. Je kan horen hoe het instrument klinkt, hoe het voelt in je handen, of het wel bij jouw stijl van spelen past en zoveel meer. In de fysieke winkel staan wij klaar om jou te helpen bij jouw keuze, online is dat niet zo makkelijk. Daarom dat er veel mensen toch liefst in de winkel binnenwandelen. Het zou je daarentegen verbazen hoeveel instrumenten we tijdens die eerste lockdown verkocht hebben. De bestellingen gingen toen met paletten de vrachtwagen van bpost in. Nu dat de winkels weer open zijn, is die verkoop hard gezakt. Mensen willen een directe uitleg van één van onze specialisten voordat ze iets kopen, want zo’n instrument kan soms duizenden euro’s kosten.”

“In heel de groep winkels hebben we een hoop productspecialisten. Ik ben specialist in Yamaha en Korg, twee merken van keyboards. We hebben iemand in Sint-Niklaas die alles weet van custom gitaren, of iemand anders die alles weet van geluidsapparatuur. Dat is handig, want dan heb je altijd iemand die jou kan helpen met een bepaalde vraag.”

Een instrument leren via YouTube

Keymusic heeft een hele reeks winkels in zowel België als Nederland. “Wij zijn de enige outlet winkel. Dat betekent dat wij nieuwe instrumenten of geluidsapparatuur aannemen die recent beschadigd zijn in een van de andere winkels of tijdens het vervoer. Wij kregen onlangs een gitaar binnen waarbij een kras op de achterkant stond. Als we zulke gitaren in grote winkels laten staan, blijven ze in een hoekje stof te vangen. Hier verkopen wij die stuks aan een goedkopere prijs. Dat is goed voor beginnende muzikanten en hun portemonnee.”

“Tegenwoordig kan je via het internet een instrument leren spelen. Je kan handboeken vinden, YouTube lessen volgen of via Messenger lessen volgen. Het is allemaal zo makkelijk tegenwoordig,” lacht Peter. “De nieuwste keyboards kunnen je zelfs specifieke liedjes leren spelen. Dan brandt er een lampje bij de toets die je moet indrukken en ga je zo verder. Zo leer je piano spelen zonder nog maar één noot te kunnen lezen op een partituur. Of je zo ooit je instrument door en door leer kennen en je eigen stukken kunt maken? Neen, maar dat hoeft helemaal niet.”

Haal die oude gitaar van zolder

“Elke muzikant herkent dit wel: mijn zoon heeft een gitaar en een keyboard op zolder liggen die hij al jaren niet aangeraakt heeft. Hij vertelde mij dat hij binnenkort naar de tweedehandswinkel ging om ze af te geven. maar daar haal je jouw geld niet meer uit. Soms kosten zulke instrumenten duizenden euro’s. Om ze dag wel te geven zonder iets van je investering terug te krijgen, is wel spijtig. Daarom zijn wij recent gestart met een pawn shop, waarbij je oude instrumenten kan binnenbrengen. Wij verkopen die in onze winkel, mits een commissie, zodat jij niet je hele investering verliest.”

“Binnen de kortste keren is jouw instrument verkocht. De commissie doen we omdat we garantie moeten bieden op de verkochte stuks en we ook de verkoop regelen. Toen mijn zoon zijn stuks verkocht, had hij binnen de week geld op zijn rekening. Onlangs hadden we een keyboard staan, binnen twee weken was dat al weg. Dat werkt wel goed.”

Passie voor muziek

 

“Een instrument bespelen is iets heel persoonlijks. Je gooit je hart en ziel in wat je speelt. Als jij geniet van liedjes van jouw favoriete artiesten te spelen, dan is dat goed. Als jij liever jouw eigen stukken componeert? Ook goed. Zolang je maar plezier hebt. Meer heb je echt niet nodig. Als het rustig is in de winkel, ben ik altijd aan een keyboard te vinden. Ik speel stukken die ik ken van vroeger, of stukken die ik zelf ineens steek. Later plaats ik een video op mijn YouTube kanaal van hetgeen wat ik gemaakt heb. Zo leer je een instrument beter kennen en heb je ook plezier in. Ik neem bekendere stukken en verander kleine dingen of voeg toffe dingen toe die ik goed vind klinken. Ik kan daar echt helemaal in los gaan.”

“Mijn moeder zaliger heeft mij met pianomuziek groot gebracht. Zij volgde een opleiding aan het conservatorium en was altijd aan het spelen. Ik volgde al snel in haar passie en was helemaal gebeter door de muziek. Tot op een dag, na de scheiding van mijn ex-vrouw. Dan heb ik 25 jaar geen enkele noot meer gespeeld. Ik weet zelf niet goed waarom. Maar op een dag kreeg ik een nieuw keyboard voor mijn neus geschoven en binnen de kortste keren was ik weer vertrokken. Eens de muziekmicrobe je vast heeft laat het je niet meer los,” lacht Peter.

Heb je een nieuw instrument nodig, of wil je een leren spelen? Dan kan je zeker elke dinsdag tot zaterdag tussen 10 en 18u eens binnenspringen bij Keymusic Outlet Store op de Frankrijklei 88. Je kan ook Peter zijn muziekstukken beluisteren op zijn YouTube kanaal.

By | 2021-06-14T20:05:38+02:00 juni 16th, 2021|Dossiers, Koop lokaal|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment