Koop lokaal, deel 4: Wijnen tussen de boeken

Luddites is een heel nieuw gezicht in onze buurt. Met hun start begin maart 2020 hebben ze al een bewogen jaar achter de rug. Het is niet alleen een boekwinkel, maar ook een wijnbar. Als je een boek koopt, krijg je korting op een glas wijn in de bar op de bovenverdieping. “We hebben door de lockdown als nieuwe winkeleigenaars veel moeten bijleren op korte tijd,” vertelt Richard Bolte, mede-eigenaar van Luddites.

De start van de winkel ging alleszins niet van een leien dakje. “We openden onze deuren op 5 maart 2020. Je hoort het al: ongeveer een week later moesten we alweer sluiten. Dat heeft ons ertoe gedwongen om meteen een webshop te beginnen. We waren al van plan dat te doen, maar de pandemie heeft dat plan in een hogere versnelling gezet. We hebben ons enorm hard moeten aanpassen, maar ik denk dat we er sterker zijn uit gekomen. We zijn op een andere manier gaan nadenken over de verkoop van boeken, welke boeken het best verkopen en hoe we onszelf naar buiten brengen. Daarom was de lockdown toch wel iets positiefs voor ons.”

“Mensen lezen veel meer tegenwoordig. Ze hebben ook meer tijd, natuurlijk. Toen we open mochten blijven tijdens de tweede lockdown kwamen er veel mensen langs om eens rond te kijken en rond te lopen in de winkel. Mensen hadden dat sociaal contact echt nodig. Wij ook. Ik vind het geweldig om anderen boeken aan te raden of te praten over boeken die we goed vinden. In combinatie met de wijnbar, proberen we ook een hele huiselijke sfeer geven voor onze klanten. Mensen voelen zich op hun gemak en dat is toch echt het belangrijkste voor mij.”

Amerikaanse roots

“We wilden een antieke stijl voor onze boekwinkel. Je ziet dat ook aan de locatie en de prachtige boekenkasten. We hebben onze collectie ongeveer in de helft opgedeeld met Engelstalige en Nederlandstalige boeken. Nederlands omdat het op die manier makkelijk is om een connectie te maken met de buurt en Engels omdat ik zelf een Amerikaan ben. De markt voor Engelse literatuur is ook enorm groot hier in Antwerpen, dus dat werkte perfect, eigenlijk.”

“Ik ben ergens op mijn weg naar Duitsland in België blijven plakken,” lacht Richard. “Neen hoor, ik ben origineel naar België verhuisd voor een job. Uiteindelijk ben ik blijven plakken omdat ik gebeten ben door de Europese sfeer. Ik heb een tijdje in Londen gestudeerd en heb vrij veel gereisd doorheen het continent. Ik was 28 toen en had het gevoel dat als ik het dan niet deed, naar hier verhuizen, dat ik het nooit zou doen. Dus dan ben ik er maar met vol enthousiasme in gesprongen.”

Een speciaal concept

“Op een avond zaten mijn zakenpartner Jorien en ik op het terras in mijn appartement. We waren aan het praten over onze favoriete jobs die we ooit al gedaan hadden. Al snel bleek dat een boekwinkel voor ons beiden dé ideale werkplek was. Toen begonnen we te praten over een eigen winkel, hoe we dat zouden aanpakken, enzovoort. Het probleem dat we tegenkwamen was dat boekwinkels, en al zeker nieuwere winkels, enorme concurrentie hebben met webshops als bol.com. Boeken worden daar vaker verkocht dan dat mensen langs de winkel gaan. We wilden een boekwinkel, maar eentje die écht rendabel was. Iets met een speciale toevoeging waardoor mensen al eens sneller binnenwandelen,” vertelt Richard.

“Dus zo ontstond de wijnbar. Het idee is dat mensen die een boek kopen ook korting krijgen op een glas wijn in de bar. Zo zorgen we ervoor dat mensen die graag boeken lezen ook eens langsgaan bij de bar, maar ook dat mensen die graag wijn drinken een boek kopen. Een win-win situatie, toch?”

Toevallig nieuwe boeken nodig, of zin in een glas wijn? Je kan altijd binnenspringen bij Luddites in de winkel van woensdag tot zondag van 10 tot 20u. Je kan ook eens een kijkje nemen op de webshop.

By | 2021-06-14T20:07:59+02:00 juni 17th, 2021|Dossiers, Koop lokaal|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment