Koop lokaal, deel 2: Vinylplaten kopen? Wandel eens binnen bij Wally’s Groove World

Vinylplaten, ouderwets? Nee hoor. Sinds 2007 stijgen de interesse en het aantal aankopen van platen. Niet alleen de nieuwere artiesten worden veel gespeeld, ook werk van de oudere generatie gaat vlotjes over de toonbank. Dat weet ook Koen Van Immerseel, eigenaar van Wally’s Groove World. “We hopen zo snel mogelijk weer nieuwe platen voor te stellen in de winkel.”

Wally’s Groove World is een van de oudere platenwinkels in Antwerpen. “Ik besloot om vooral tweedehandsplaten te verkopen. Hiervoor ging ik de hele wereld rond om platen te vinden. Dat heeft me wel even tijd gekost voordat ik een goede collectie had om écht met een winkel te starten,” vertelt Van Immerseel. “Ondertussen ben ik al een 26 jaar bezig. Ik ben begonnen in 1995. Toen had ik een kleine winkel in de kelder van mijn oude werkgever. Zij gaven mij de kans om iets te starten. Daar ben ik wel dankbaar voor. Een aantal jaar later kon ik in mijn eigen pand, in de Lange Nieuwstraat.”

“Ik zie de andere platenwinkels in de Stad niet als concurrentie. Het fijne aan dit soort winkels is dat iedereen hetzelfde verkoopt, maar toch een eigen stijl heeft. Ik verkoop bijvoorbeeld vooral tweedehands platen. Anderen verkopen misschien vooral platen in specifieke genres zoals rock.”

“In de jaren nadat de winkel opgestart werd, werkte ik ook aan mijn eigen platenlabel,” vertelt Van Immerseel verder, “ik werkte zo mee aan de eerste plaat van de band Arsenal. Hun eerste plaat werd uitgebracht door mij. Ik ben daar nu niet meer zo mee bezig. De winkel is voor mij momenteel een prioriteit.”

Online platen kopen

De platenwinkel begon voor de lockdown met een online winkel. “Gelukkig maar. Veel van mijn collega’s hadden dat nog niet. Ik heb hen een beetje geholpen met dat op te zetten. Ik verkocht voor de lockdown vooral platen in de winkel zelf of tijdens evenementen. Vorig jaar ben ik echt meer online beginnen verkopen. Dat kost me meer werk dan anders. Verzending verzorgen, ervoor zorgen dat alles goed verpakt is, … In de winkel staan vind ik toch toffer,” lacht Van Immerseel, “dat zorgt voor minder administratieve rompslomp.”

“Ik miste wel het sociaal contact met mijn klanten. Ik sta altijd klaar om anderen te helpen, maar online gaat dat niet zo makkelijk. Ik werk ook vaak samen met kleinere platenlabels. Dan organiseren we een evenement in de winkel om een nieuwe plaat voor te stellen aan het publiek. Dat zijn echt enorm toffe avonden. Je leert mensen kennen, je praat met anderen over je interesse voor vinyl platen of bepaalde artiesten. Ik hoop dat we dat binnenkort weer mogen doen. Ik sta te popelen om weer een label te verwelkomen.”

Wil je graag eens langsgaan bij Wally’s Groove World? Je kan de winkel vinden in Lange Nieuwstraat 126. Je kan ook eens een kijkje nemen tussen hun platen op de website.

By | 2021-06-11T20:46:43+02:00 juni 15th, 2021|Dossiers, Koop lokaal|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment