Straffe Antwerpse vrouwen in de kijker!

In het Stadspark kan je sinds 14 mei een nieuw sculptuur vinden. Het Middelheimmuseum vraagt elk jaar aan een hedendaagse kunstenaar om een een beeld te creëren met een actuele betekenis. Dit jaar koos kunstenares Gashka Macuga er voor om een beeld te maken voor een collectief van vijf straffe vrouwen die een maatschappelijke en culturele impact hebben gehad op onze samenleving. Hierdoor willen wij graag een aantal straffe Antwerpse vrouwen in de bloemetjes zetten.

Jeanne barones Brabants

De eerste is al zeker niet de minste: Jeanne barones Brabants (Antwerpen, 25 januari 1920 – aldaar, 2 januari 2014). Geboren en getogen in onze koekenstad, startte deze sterke vrouw in 1951 een balletopleiding binnen de Koninklijke Vlaamse Opera. Tiental jaar later ontstond een volwaardig Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen, wat we nu kennen als de Koninklijke Balletschool. Ze stond niet stil, want in 1969 stichtte ze het Ballet van Vlaanderen op, dat zich sinds 1976 het Koninklijk Ballet van Vlaanderen mag noemen. Interessant ook: in 2000 kreeg Brabants ook de titel van barones!

Paula Marckx

Paula Marckx (Antwerpen, 3 december 1925 – aldaar, 29 juni 2020) was een zakenvrouw, journaliste en pilote. Zij was de persoon achter het arrest Marckx t. België uit 1979. Wat is dat? Wel, in 1973 werd Marckx onverwachts zwanger. Ze besloot om haar kind alleen op te voeden en een bewust ongehuwde moeder (of bom) te worden. Kinderen die buiten een huwelijk geboren werden, kregen niet dezelfde rechten als andere kinderen. Zelfs als de moeder het kind erkent, zou het kind geen garantie krijgen om later van hun moeder te erven. Marckx schreef een brief naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en klaagde het land aan voor discriminatie. Het hof gaf haar gelijk en veroordeelde ons land in een mijlpaalarrest (de uitspraak van een rechter, nvdr.). Door dit arrest moest de Belgische staat voortaan wettige en onwettige kinderen op een gelijkwaardige manier behandelen. Niet alleen België moest veranderingen maken in hun rechtsstelsels, ook andere Europese landen moesten dingen gaan veranderen.

Ann Christy

Last but certainly not least: wist je dat zangeres Ann Christy ook uit Antwerpen komt? Christy, of Christianne Leenaerts werd bekend met liedjes als Gelukkig zijn, De roos en Dag vreemde man. In 1975 mocht Ann Christy deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, dat toen gehouden werd in het Zweedse Stockholm. Daar zong ze Gelukkig zijn, wat voor de helft in het Nederlands en voor de helft in het Frans gezongen werd. Hoewel ze vijftiende werd, had ze toch alle harten in België veroverd. Ze stond zeker niet stil en in 1978 zong ze twee nummers van Bob Dylan: If I don’t be there by morning en Walk out in the rain. Spijtig genoeg overleed de zangeres heel jong. Op 38-jarige leeftijd verloor ze de strijd tegen baarmoederhalskanker.

By | 2021-05-19T09:34:49+02:00 mei 17th, 2021|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment