Herdenkingsmonument voor V-bommen verhuist van Wapper naar Rooseveltplaats

Jarenlang stond het zilveren standbeeld op de Wapper ter herdenking van de slachtoffers van V-bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Nu gaat het verhuizen naar een andere bekende plaats in Antwerpen: De Rooseveltplaats. We vroegen naar enkele reacties van de mensen uit de Triangelbuurt.

Sophie, 35 jaar, buurtbewoner

“Ik ken de betekenis van het monument. Ik vroeg me een tijd geleden af waar het eigenlijk voor stond, en toen ben ik het dichterbij gaan bekijken. Het V-bommen monument was een belangrijk eerbetoon aan de donkere periode van de geschiedenis van Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het herinnerde ons eraan hoe onze stad werd getroffen door het geweld van oorlog en de vele levens die verloren zijn gegaan.

Ward, 22 jaar, student

“Ik kende de betekenis van het monument eerlijk gezegd niet. Ik wandelde er dagelijks voorbij, maar ik heb er nooit bij stilgestaan waarom het hier stond. Hopelijk komt er wel nog iets tof in de plaats, want nu is het een opgevulde put met een hek rond. Dat vind ik ook maar niets.”

Rosa, 71 jaar, gepensioneerde

“Ik vind het wel jammer. Mijn ouders hebben de bombardementen nog meegemaakt en zijn moeten vluchten naar Duinkerke. Vroeger vertelden ze mij hier veel verhalen over. Het is jammer dat het verdwijnt uit het centrum van de stad, maar ik ben blij dat het niet volledig weg is. Het was niet alleen een fysieke herinnering aan de gevolgen van oorlog, maar ook een symbool om de slachtoffers levend te houden.

Marc, 50 jaar, lokale historicus

“Ik begrijp dat sommigen geschokt zijn door de verdwijning van het V-bommen monument, maar ik zie het verplaatsen eerder als een kans voor vernieuwing en verbetering. Als historicus ben ik me bewust van het belang van het behouden van ons erfgoed, maar ik denk ook dat het soms nodig is om monumenten te verplaatsen om ze toegankelijker te maken voor het publiek. Misschien kan het monument op een nieuwe locatie meer mensen bereiken en een grotere impact hebben.

Het monument wordt ingehuldigd op de Rooseveltplaats, op 28 maart, de dag dat in 1945 de laatste V-bom op Groot-Antwerpen viel.

By | 2024-02-06T18:36:26+01:00 februari 6th, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: