Leerkrachten protesteren: “Hoog tijd dat de Vlaamse regering ons serieus neemt”

Ruim 4.300 leerkrachten zakten vandaag af naar Antwerpen om te betogen tegen enkele hervormingsvoorstellen in het onderwijs. Vanaf het Operaplein ging het, door het hart van de Triangelwijk, richting de Groenplaats. “Ik ben overweldigd door de opkomst”, zegt de 53-jarige Martine uit Lint.

Om 9u30 is het zonovergoten Operaplein bezaaid in groen, rood en blauw. De verschillende vakbonden zijn vertegenwoordigd, maar allen met hetzelfde doel: hun stem laten horen tegen verschillende voorstellen van de Commissie van Wijzen. Die commissie werd in het leven geroepen door de Vlaamse regering en bestaat uit een twintigtal experts. “Daar zakt mijn broek van af”, klinkt het herhaaldelijk en met een strenge toon door een groepje roodhemden. Ze verwijzen daarmee op ludieke wijze naar minister van Onderwijs Ben Weyts, die ooit in boxershort in een klaslokaal verscheen. Een halfuurtje later zwakt de achtergrondmuziek af. De stoet begint te bewegen.

“Je kan niet iemand zonder vakkennis les laten geven – Martine” (53)

Om twintig over tien arriveren de eerste betogers, onder politiebegeleiding, aan het Theaterplein. De dreunende beats van protestliederen en het ritme van trommels nemen steeds luider toe. Onderweg lijkt ook de politieke partij PvdA alle leerkrachten te steunen. Kopstukken Jos Dhaese en Peter Mertens delen met een grote glimlach flyers uit aan de passerende meute. Tja, de verkiezingen zijn in aantocht. Middenin de kleurrijke mensenmassa loopt ook kleuterjuf Ann (42), die dagelijks geconfronteerd wordt met een zware taak. “Ik heb een klas van 25 kleuters met allerlei stoornissen en dan komen er zulke voorstellen op tafel. De Vlaamse regering neemt ons niet serieus.”

Ridicule voorstellen
Rond de middag arriveren de laatste demonstranten aan de Groenplaats, waar ze enkele toespraken aanhoren. Na zowat elke zin volgt luid gejuich, zeker als het voorstel om de bekwaamheidsbewijzen af te schaffen ter sprake komt. “Ik begrijp dat het niet makkelijk is om oplossingen te vinden”, zegt leerkracht wiskunde Martine. “Maar iemand zonder specifieke vakkennis inschakelen om les te geven, dat is gewoon belachelijk.” Zo de eerste van vele protestdagen zit er op. Met hernieuwde vastberadenheid trekt iedereen huiswaarts, met een verse portie goede moed en hopend op een betere toekomst voor het Vlaamse onderwijs.

Ben jij leerkracht en voel jij je geroepen om je stem nog meerdere keren te laten horen? Dan kan je zowel morgen als volgende week nog terecht op de volgende locaties in Vlaanderen:

  • Woensdag 8 mei: Sint-Petrus-en-Paulusplein in Oostende om 10 uur
  • Maandag 13 mei: Martelarenplein in Leuven om 10 uur
  • Dinsdag 14 mei: Molenpoortplein in Hasselt om 13 uur
  • Woensdag 15 mei: Citadelpark in Gent om 10 uur
By | 2024-05-07T19:44:49+02:00 mei 7th, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: