“Ik heb nog nooit een jaar geweten zonder tekorten”

Chronisch medicijnentekort bij apothekers

Een geel pilletje in plaats van een paars; het medicijnentekort blijft aanslepen en apothekers moeten noodgedwongen op zoek naar alternatieven. Tot groot ongenoegen van de apothekers en hun klanten neemt de overheid geen maatregelen. Marisol De Medts van apotheek Broeckx op de Teniersplaats is gefrustreed: “Klanten die al jaren hetzelfde merk gebruiken weigeren alternatieven, omdat de verpakking er anders uitziet.”

Door Joost Schellekens & Lana Van Hoof

Begin dit jaar waren er maar liefst driehonderd medicijnen niet verkrijgbaar in Belgische apothekers. Volgens Marisol kampt de farmaceutische sector met een chronisch probleem: “Ik heb hier nog nooit een jaar geweten zonder tekorten. Altijd is er wel een waslijst van ontbrekende producten, maar nu is die lijst wel heel lang. Dat gaat van weinig belangrijke tot levensnoodzakelijke medicijnen. We hebben bijvoorbeeld al maanden een tekort aan Ozempic, een insulinemedicijn voor diabetespatiënten dat hun bloedsuikerspiegel onder controle houdt.”

Bepaalde geneesmiddelen zijn niet voorradig omdat fabrikanten er de grondstoffen niet voor hebben. “In Europa zijn we afhankelijk van de grondstoffen uit derdewereldlanden zoals China en India, maar door de coronapandemie en de vervroegde griepepidemie zijn deze uitgeput”, aldus Marisol.

“Allez, nu is dat er weeral niet”

“Ik wil geen ander doosje”

“Vaak reageren onze klanten met: ‘Allez, nu is dat er weeral niet’”, vertelt Marisol. “We snappen dat dit vervelend is en gaan daarom zo veel mogelijk op zoek naar alternatieven. Kindermedicatie kunnen we soms zelf bereiden in ons labo of we kunnen medicatie uit het buitenland bestellen, maar dat duurt allemaal langer en we kunnen dat ook niet blijven doen.” Daarnaast bestaat er niet voor elk medicijn een alternatief. “Voor Ozempic is er niet echt een andere optie. Er bestaat insuline in pilvorm, maar dat heeft een ander effect en helpt diabetespatiënten niet vooruit”, aldus Marisol. Bovendien worden de alternatieve medicijnen niet altijd goed onthaald: “Klanten die al jaren een bepaald merk gebruiken, weigeren een alternatief product, ook al heeft het hetzelfde effect. Ze zeggen dan ‘Ik ben een paars doosje gewoon dus wil ik geen geel doosje, want dat ken ik niet.’”

Geen oplossing

De situatie dreigt volgens Marisol nog een lange tijd aan te slepen. “Alles draait om geld binnen de farmaceutische sector. De fabrikanten van medicijnen zien uiteraard de problemen ook, maar geven voorrang aan andere zaken, die meer geld opleveren. Een spijtige zaak.” Daarbovenop kunnen de apotheken niet rekenen op steun van de overheid. “Ik heb in heel deze crisisperiode nog niets gehoord van onze minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Wij verwachten geen klare oplossing, maar iets van ondersteuning of maatregelen zou fijn zijn.”

 

 

By | 2023-03-29T12:35:33+02:00 maart 29th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: