“Alleen zou ik nooit een appartement kunnen huren”

In 2022 steeg de huurprijs in Vlaanderen nog nooit zo snel. Wouter (23) huurt voor het eerst een appartement in de Triangelbuurt. Ook hij kreeg te maken met de hoge prijzen: “Als je in het centrum wil wonen, moet je betalen.”

Door Lennert Jeursen

In Vlaanderen steeg de huurprijs maar liefst 5 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de nieuwe huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). Volgens het CIB stijgt de prijs normaal ieder jaar slechts 2 procent, maar dit jaar is de stijging dus verdubbeld tegenover vorig jaar. Wouter bevestigt die stijging: “Het appartement dat ik huur, kostte een jaar geleden 100 euro minder. De stijging is absurd, maar wanneer je in het centrum van Antwerpen wil wonen moet je hoge prijzen betalen.”

Huur delen

Antwerpen blijft de duurste stad om een appartement te huren. De gemiddelde prijs voor een appartement is 931 euro. Dat is een stijging van 8.3 procent. Wouter koos ervoor om met 2 vrienden een appartement te huren om de kosten te verdelen. “Met z’n drieën valt de huurprijs mee. Alleen zou ik nooit een appartement kunnen huren. Nu gaat een vierde van mijn loon naar de huur. Zo blijft er nog genoeg over om van te leven.

Door schaarste op de huurmarkt zijn de prijzen fel gestegen. In Antwerpen is er vooral een tekort aan appartementen met meerdere slaapkamers. Ook de stijgende vaste kosten doen de huurprijzen stijgen. “Wij hebben meer dan een jaar moeten zoeken naar een appartement met 3 slaapkamers. Uiteindelijk vonden we een groot appartement op de Frankrijklei met vaste kosten inbegrepen. Hier zochten we specifiek naar, om geen verrassingen te krijgen op het einde van de maand. Nu zijn we zeker dat we altijd hetzelfde moeten betalen.”

By | 2023-03-06T11:47:02+01:00 maart 3rd, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: