Traditionele schilderijwissel in Sint-Carolus Borromeuskerk lokt veel bezoekers

Op Aswoensdag vond de schilderijwissel in de Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein plaats. Elk jaar bewonderen vele Antwerpenaren de traditionele operatie, die al teruggaat tot in de zeventiende eeuw. “Dit is de enige plaats waar de wissel van de schilderijen effectief nog gebeurt”, zegt De Hert, intendant van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Door Brent Kusé

In de befaamde kerk kunnen bezoekers driemaal per jaar een unieke schilderijwissel bijwonen: op Aswoensdag, paasmaandag en net voor Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Achter de wissel zit een duidelijke strategie. “Wanneer je de kerk betreedt, grijpt het hoofdaltaar met het gigantische schilderij erachter, meteen de aandacht van de mensen”, zegt De Hert. “Om de nieuwsgierigheid bij de bezoekers en de gelovigen hoog te houden, wisselen we op de aangegeven dagen van schilderij.”

De schilderijen die 5,35m hoog en 4m breed zijn, worden op slechts een paar minuten tijd gewisseld dankzij een ingenieus katrolsysteem. “Onder het schilderij staat een ruime opbergkist waarin vijf schilderijen passen. Met behulp van vrijwilligers en het katrolsysteem wordt het schilderij gescheiden van het kader en vervolgens opgeborgen in de kist”, licht De Hert toe.

Schouwpelen

Op twaalf augustus zal de wissel nog wat specialer zijn. “De mensen zullen getrakteerd worden op een toneelstuk wanneer het ene schilderij naar beneden wordt gehaald. Dat is een eeuwenoude traditie van de jezuïeten want achter het schilderij bevindt zich een lege ruimte waar ze vroeger schouwspelen organiseerden.”

Momenteel is De Kruisoprichting van Gerard Seghers te bewonderen boven het altaar. Op paasmaandag zal die gewisseld worden door Onze-Lieve-Vrouw van de Carmel van Gustaaf Wappers.

By | 2023-03-07T13:01:27+01:00 februari 22nd, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: