Student zoekt job deel 2: “Veel jongeren kunnen niet op financiële steun van het thuisfront rekenen”

In Student zoekt job deel 1 vertelden studenten uit de buurt over de impact van de coronacrisis op hun huidige financiële situatie. In deel twee werpen dezelfde studenten een blik op de toekomst en evalueren ze de aanpak van de overheid.

Cedric Verwimp (21) en Ignace Helsen (22) studeren aan de Universiteit Antwerpen. Cedric studeert toegepaste economische wetenschappen (TEW) en Ignace zit in zijn schakeljaar stedenbouw. Annelies Hart (23) en Tess Jacobs (20) zijn twee studentes journalistiek aan AP Hogeschool en redacteurs van Den Triangel. Ook Lotte Mellaerts (20) studeert aan AP Hogeschool, zij zit in haar laatste jaar communicatiemanagement. 

Is het nu moeilijker om een studentenjob te vinden dan voor de crisis?

Lotte: “Eigenlijk niet. Ondertussen kreeg ik al telefoon van de gemeente om in de keuken van een rusthuis te komen werken. Ook interimbureaus hebben mij tijdens de lockdown verschillende keren gecontacteerd. Ik heb een paar dagen in een magazijn gewerkt. Daar moest ik ‘blijf nog even in je kot’-boxen vullen met allerlei huishoudmiddelen.”

Cedric: “Graag had ik een studentenjob gehad die aansluit bij mijn studierichting. Dat is normaal geen enkel probleem aangezien zowel grote bedrijven als kmo’s die mogelijkheid bieden aan TEW studenten. Door de crisis zijn het grootste deel van deze posten weggevallen waardoor een studentenjob vinden niet gemakkelijk is.”

Tess: “Werken in de horeca zal deze zomer niet gemakkelijk zijn. De horeca is momenteel een van de meest onzekere sectoren. Mijn baas liet al weten dat als de horeca binnenkort terug open gaat ze eerst de vaste werknemers zullen tewerkstellen voordat ze de studenten aan de beurt laten.”

Vrezen jullie voor financiële problemen in de toekomst?

Tess: “Ja, het merendeel van mijn uitgaven betaal ik zelf en ik ga na mijn opleiding niet meer thuis wonen. Dat wil zeggen dat ik nu, tijdens mijn studies, zal moeten sparen. Ik had al een beetje gespaard maar mijn spaarrekening is stevig aan het slinken en ik vrees dat die leeg zal zijn na de crisis. Ik zal dus opnieuw een spaarrekening moeten opbouwen. Het gaat wel eng zijn om die buffer te moeten missen. Daarnaast weet ik niet wanneer ik terug een job zal vinden. Als ik dus niet gauw werk vind, zit ik in de problemen.”

Cedric: ”Het bedrijf waar mijn studentenjob is weggevallen, heeft me de mogelijkheid gegeven om mijn geplande stage door te laten gaan doorheen het academiejaar. Ik kan er dan één dag per week gaan werken. Hierdoor loop ik de nodige werkervaring niet mis. Ook zal binnenkort het voetbalseizoen terug opstarten waardoor ik terug inkomsten kan genereren als speler. De arbeidsmarkt krijgt in deze periode een zware klap, wat niet te onderschatten is. Ik ben er wel van overtuigd dat de financiële schade binnen enkele jaren terug kan worden hersteld. Hierdoor ben ik vrij positief over de arbeidsmarkt die ik binnenkort zal betreden.”

Annelies: “Ik vrees voor financiële problemen in de toekomst. Wanneer mijn studentenstatuut afloopt, zal ik minder verdienen. Ik zou dan een extra bijbaantje moeten zoeken, maar dat is niet altijd even gemakkelijk in de journalistiek.”

Treffen de overheid, de universiteit en de hogeschool genoeg maatregelen om de studenten financieel te ondersteunen?

Ignace: “Studenten zouden dit kwartaal een onbeperkt aantal uren mogen werken. Dat vind ik eerder een lege maatregel aangezien ik nooit eerder aan mijn limiet van uren ben geraakt en ik daar in deze onzeker periode ook niet aan zal raken. Ik vind dat er de laatste tijd wel meer lege maatregelen zijn genomen door de overheid.”

Annelies: “Je moet als student vooral geluk hebben met je situatie, zoals bijvoorbeeld een kotbaas die een tegemoetkoming doet. De lessen blijven doorgaan dus het lijkt mij logisch dat daarvoor betaald moet blijven worden.”

Tess: “De overheid denkt nog veel te vaak dat alle studenten gezellig thuis leven of financieel kunnen steunen op hun ouders. Dat is niet meer de realiteit. Er zijn veel jongeren die niet op het thuisfront kunnen rekenen. Als je dan als student niet kan terugvallen op een financiële buffer, dan ontstaan er schrijnende situaties. Ik vind het heel raar dat er voor de werkende jongeren die hun steentje bijdragen aan de maatschappij niets wordt voorzien. Er is wel een mooi initiatief vanuit onze hogeschool dat ervoor zorgt dat je elke maand een paar honderd euro kan krijgen als je een bepaald aantal uren werkt. Dat gold jammer genoeg niet voor mij aangezien ik niet aan voldoende uren kwam.”

Cedric: “Vanuit de universiteit wordt gevraagd of het mogelijk is voor elke student om lessen online te volgen en groepswerken te maken. Indien dat niet zo is, kan je in aanmerking komen voor een financiële toelage om de benodigde apparatuur aan te schaffen. Er zijn ook verschillende hulplijnen ter beschikking gesteld voor studenten. Je kan bellen voor psychologische hulp, maar ook voor studiehulp en informatie over de examens. In dat opzicht zijn er wel voldoende maatregelen genomen door de overheid in samenspraak met de universiteiten en hogescholen.”

Wat kunnen de overheid en de scholen nog doen om de studenten beter te beschermen?

Cedric: “Er wordt te weinig aandacht besteed aan mensen die in een moeilijke thuissituatie zitten, waardoor ze zich niet kunnen concentreren. De overheid zou bij een volgende crisis toch enkele openbare studieplekken moeten voorzien waar studenten in alle rust hun academiejaar kunnen afwerken. Het wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat iedere student een pc, wifi en een smartphone bezit hoewel dat in vele gevallen niet zo is. Dat zou geen effect mogen hebben op de studieloopbaan van de betreffende student.”

Annelies: “Vooral op vlak van lessen en examens hadden de scholen meer duidelijkheid moeten scheppen. Er wordt niet genoeg rekening gehouden met de mensen die in een moeilijke thuissituatie zitten. Ik sta helemaal achter de petitie ‘geef ons een stem’. Ik ben bang dat er nog meer maatregelen zullen genomen worden waarover niet vooraf met de studenten is overlegd.”

Lotte: “De scholen zouden overal de cafetaria’s terug moeten opstarten zodat studenten hier terecht kunnen voor een goedkope maaltijd.”

Tess: “Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen sporadische jobstudenten en studenten die als werknemer wekelijks een vaste waarde vormen voor een bedrijf. Die vaste werkers zouden tijdens moeilijke periodes als deze iets moeten hebben om op terug te vallen. Niemand had deze crisis natuurlijk kunnen voorspellen. Laat het daarom een les zijn voor de toekomst.”

By | 2020-06-11T09:29:22+02:00 juni 10th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment