“Door deel te nemen aan dit onderzoek help ik de wetenschap vooruit”

De Universiteit van Antwerpen zocht 100 gezinnen waarvan minstens één familielid besmet was met Covid-19. Met het onderzoek wil professor Herman Goosens, die het onderzoek leidt, erachter komen hoe het virus zich verspreidt binnen een gezin. Annelies Adriaensen, moeder van drie kinderen, deed aan het onderzoek. 

Het gezin van Annelies Adriaensen was het derde gezin dat zich gemeld had om deel te nemen aan het onderzoek. “Toen ik besmet was met het virus vertelde mijn dokter dat de UA (Universiteit van Antwerpen) op zoek was naar gezinnen. Ik voelde me geroepen om deel te nemen want ik vind het belangrijk om zulke onderzoeken te steunen. Zo kunnen we, als er een tweede piek op komst is, ons beter voorbereiden”, vertelt Adriaensen. Annelies en haar man hebben drie kinderen, ze werden onderworpen aan het onderzoek.

©Jan Visser

Hoe wordt het gezin onderzocht? 

Nadat Adriaensen zich had opgegeven om deel te nemen, kwam er iemand van de UA langs bij haar thuis. Ze heeft uitgelegd wat de test inhield. “Het was niet zo moeilijk. Wij moesten een speekseltest laten afnemen, een bloedprik laten nemen en ten slotte een neustest laten doen. Die stalen werden meegenomen en we kregen de instructie om een app te downloaden op onze smartphones. Op die app moesten we onze gezondheid dagelijks noteren. Dit moeten we tot 9 juni blijven doen”, vertelt Annelies. De stalen moesten bij elk gezinslid worden genomen, inclusief de kinderen. 

Het doel van het onderzoek

Sam Van Goethem, Klinisch Bioloog in opleiding, verduidelijkt het doel van het onderzoek. “We willen onderzoeken hoe de verspreiding van het virus binnen een gezin verloopt. De informatie die we kunnen winnen van dit onderzoek is van onschatbare waarde. Zo kunnen we bijvoorbeeld de rol van kinderen en de verspreiding beter inschatten. Ook zal het nut van sommige isolatiemaatregelen beter beoordeeld kunnen worden.” 

Volgens Van Goethem gaan ze met het onderzoek echter geen tweede piek kunnen voorkomen. “Daarvoor hebben we te weinig data en zitten we al te ver in de eerst piek. Wat we wel kunnen afleiden uit dit onderzoek is het efficiënter behandelen van een tweede piek. Zo gaan we betere isolatiemaatregelen kunnen doorvoeren.” 

By | 2020-06-01T20:47:52+02:00 juni 1st, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment