Blog: wanneer corona het volledige chirojaar verandert

De kogel is door de kerk: de jeugdkampen mogen doorgaan. Dat is voor heel wat jongeren fantastisch nieuws en ook de leiding springt een gat in de lucht. Althans, dat deed ik. Tot ik de ellenlange lijst met regels zag. Het volgen van die regels is belangrijk voor de gezondheid van de leden en leiding, maar het moet nog leuk blijven, toch? 

Zelfs tijdens de zomer zorgt corona nog voor overlast. Stiekem had ik gehoopt dat we tegen dan ons normale leventje opnieuw konden opbouwen, maar niets is minder waar. Het bleef lang onduidelijk of de jeugdkampen tijdens de zomer mochten doorgaan. Als dat niet het geval was, zag ik mijn hele zomer in het water vallen.

Oranje licht

Wij vertrekken begin augustus op kamp. De maand juli bestaat dus voornamelijk uit verven, zagen en timmeren om het kampthema op tijd af te krijgen. Als het kamp niet doorging, was letterlijk heel mijn zomerplanning leeg, wat nog nooit eerder voorviel. Gelukkig gaf Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, vorige week vrijdag groen licht. Of ja, eerder oranje licht, omdat hij er een hele lijst vol maatregelen aan toevoegde. 

Bubbels 

Onze hoofdleiding en volwassenbegeleiding werden eerder deze week verwacht op een infomoment van Chiro Vlaanderen. Daar kregen ze meer informatie over het kamp en hoe we dat zo veilig mogelijk kunnen organiseren. Het eerste punt had al meteen een grote impact op het groepsgevoel. We mochten op kamp, maar enkel in bubbels van 50 personen. Normaal gezien gaan wij met 120 personen op kamp, wat dus wil zeggen dat we drie verschillende bubbels moeten creëren. Drie verschillende minikampen die niet met elkaar mogen communiceren. Enkel de leiding mag ’s avonds vergaderen, met mondmasker en anderhalve afstand uiteraard. 

Geen onderling contact met andere bubbels wordt voor mij een serieuze uitdaging. Ik ben een sociale vogel die het liefst van al met iedereen een praatje maakt. Dat wordt dus op mijn tanden bijten als ik in de verte andere bubbels zie spelen.

Extra hygiëne

Er worden ook extra maatregelen getroffen qua hygiëne. Extra wc’s, wasbakken en douches of een volledige poetsploeg die alles dagelijks ontsmet. Wie gaat dat betalen? Omdat we ook leden entertainen die het thuis niet zo breed hebben, willen wij het inschrijvingsgeld niet verhogen. De Chiro zal dus zelf iets dieper in zijn zak moeten tasten, maar dat is niet voor elke jeugdbeweging zo vanzelfsprekend.

Funfactor 

Blog: wanneer corona het volledige chirojaar verandert

Sommige jeugdbewegingen verkorten hun kamp tot acht dagen in plaats van tien. Dat doen ze omdat ze geen hulp meer kunnen vragen aan vrijwilligers. Daardoor moeten ze alles zelf opstellen en afbreken, wat meer tijd in beslag neemt. Zelfs de bezoekdag kan niet doorgaan, waardoor het voor de kleinsten een pittig kamp zal worden, zonder contact met ouders of familie. Het gaat als Chiro een uitdaging worden om aan elke regel te voldoen, maar wat moet, dat moet. Wij, de leiding, gaan er in ieder geval alles aan doen om de funfactor op peil te houden. Want als je ’t ons vraagt: CHIRO!

By | 2020-05-29T15:24:48+02:00 mei 29th, 2020|Blogs|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment