Blog: slapeloze quarantainenachten

The Opposites wisten het al goed te beschrijven: Ik lig wakker in mijn bed, mijn hoofd vol met gedachten. De tijd tikt langzaam door, slapeloze nachten. Zo zit het bij mij nu ook. Ik las het in meerdere artikels: tijdens de quarantaine is het moeilijk om je werk los te laten, je droomt heviger en slaapt onregelmatig.

De quarantaine is een gevaarlijke periode voor eeuwige piekeraars. En daar mag ik mezelf met stip bijrekenen. Ik ben nooit het go with the flow type geweest. Eerder iemand met de agenda steeds bij de hand en twintig lijstjes verspreid over haar kot uit angst om iets te vergeten. En zelfs nu mijn agenda voor onbepaalde tijd werd leeggemaakt door het coronavirus, kan ik het niet loslaten. 

De eerste paar weken sliep ik als een roos. Voor de eerste keer in jaren haalde ik een nachtrust van acht tot negen uur waardoor ik me energiek voelde en bovenal rustig in mijn hoofd. Maar hoe onzekerder de situatie wordt, des te korter mijn nachten. Eergisteren behaalde ik het record van twee uur slaap, terwijl ik wel tien uur lang een poging deed tot. 

Aan wat dat ligt, hoef ik mezelf niet af te vragen: ik ben een controlefreak en hang momenteel af van het gedrag en de burgerzin van anderen. Dat boezemt angst in. Daarnaast ben ik een people person, die haar vrienden als familie beschouwt, en nu al zeven weken alleen op kot zit. En ook van thuis uit voor school werken, doet er niet bepaald goed aan. Door de nachtmerries die elkaar steeds sneller opvolgen, ga ik slapen in afwachting van een nieuwe.

Twee weken geleden besloot ik dat het welletjes was geweest. Ik zocht wat slaaptips op en probeerde ze voor jullie uit. (Oké, ook een beetje voor mezelf)

 • De juiste temperatuur in je slaapkamer
  Het is belangrijk dat je kamer niet te warm of te koud is. Aangezien ik het altijd koud heb, draait de chauffage bij mij steeds op volle toeren. Voor één keer draaide ik ze een beetje meer dicht, zonder succes. Nadat ik eindelijk in slaap dommelde, werd ik al snel terug wakker omdat ik het te koud had en kroop ik met een slecht humeur en een dikke trui aan terug mijn bed in. Niet de beste tip, dus. Voor mij althans.
 • Ban elektronische toestellen
  Ik ben er meer dan schuldig aan: met een Netflix-serie mijn bed inkruipen of nog snel even Instagram checken voor het slapengaan. Je hebt er vast al wel van gehoord: blauw licht is niet bevorderlijk voor je slaapritme. Ik nam dit advies dan ook ter harte en werkte voor het slapengaan verder aan mijn quarantaineproject: een sjaal voor mijn oma. Deze tip werkt voor mij persoonlijk tot nu toe het beste. Ik brei elke avond tot ik er moe van word, en kruip dan mijn bed in. Hierdoor sliep ik afgelopen nacht vijf uur aan één stuk. Wat een hele overwinning is!

 • Een app met kalmerend effect
  Een vriend raadde me een app aan die een kalmerend effect zou hebben waardoor je makkelijker in slaap valt. Met goede moed zette ik het geluid van de zee op en probeerde met de kabbelende golven op de achtergrond in een diepe slaap weg te zakken. Maar niets was minder waar. Noem me tegendraads, maar ik krijg stress van dingen die rustgevend bedoeld zijn. 
 • Ontspanningsoefeningen
  Nog een tip die me met succes naar dromenland stuurde. Voor het slapengaan deed ik vijf minuten yoga via Youtube die de nek en de rug zou ontspannen. Hierna voelde ik me zowel fysiek als mentaal veel rustiger en dommelde ik in zonder eerst urenlang mijn plafond te bestuderen. Een aanrader!

Een goede nachtrust is me voorlopig nog niet gegund. Dan maar dagdromen!

By | 2020-05-20T09:50:55+02:00 mei 14th, 2020|Blogs|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment