Volle kringwinkels door lockdown: hoe veilig en coronaproof zijn de producten?

Twee weken geleden gingen de winkels in de stad terug open, en dus ook de Kringloopwinkel. Aangezien mensen opgesloten zaten in hun kot, was er tijd voor de grote lenteschoonmaak. Daardoor steeg het aantal giften aan de Kringloopwinkel. Maar is het veilig voor de bezoeker die producten aan te raken of te kopen? 

Bij de heropening van de kringwinkels zouden de de verschillende filialen overrompeld worden door mensen die, na een grote schoonmaak, hun spullen komen leveren. Om die reden besloten de Kringloopwinkels over heel Vlaanderen om strenge maatregelen te nemen, zodat alles, ondanks de drukte, toch vlot zou verlopen. 

Coronaproof

In de eerste plaats besloot de Kringloopwinkel om geleverde producten niet meteen in de winkel te plaatsen, en ze eerst via het Centraal Magazijn te sturen. Daar worden ze extra hersteld, gesorteerd en vooral schoongemaakt. Nadien blijven ze nog een tijdje in het magazijn voor ze terug naar de plaatselijke Kringloopwinkel vertrekken. Daardoor zijn alle producten lang genoeg in ‘quarantaine’ geweest.

Voor producten waarop het virus niet lang kan overleven, lijkt de lange quarantaine op het eerste zicht niet nodig. Toch zou het heel gevaarlijk kunnen zijn wanneer producten rechtstreeks of na een aantal uur al in de winkel verschijnen. Op koper overleeft het coronavirus bijvoorbeeld vier uur, maar op karton tot 24 uur. Het is moeilijk om de juiste afwegingen te maken, waardoor alle winkels ervoor kozen om alle producten dezelfde quarantaine behandeling te geven. Zeker omdat het virus tot drie dagen kan overleven op spullen die plastiek of roestvrij staal bevatten. 

In de Kringloopwinkels wordt ook kledij verkocht en gepast. Bij de heropening van klerenwinkels, was de werking van de paskamers misschien wel de grootste zorg. Ook bij de Kringwinkel hebben ze daar over nagedacht. Ze leven onder het motto “kijk met je ogen, niet met je handen”, waardoor je per keer slechts vijf kledingstukken mag passen. Dat doen ze om te vermijden dat iedereen alles in de winkel begint aan te raken. De paskamers worden ook na iedere pasbeurt uitgebreid ontsmet. Daarnaast is de overdraagbaarheid van Covid-19 op textiel ook bijzonder klein. Kleren passen kan dus met een gerust hart.

Overrompeling

Ook de Kringwinkel in de Sint-Jorispoort heeft drukke dagen achter de rug. Mensen kwamen massaal spullen brengen nadat ze hun ‘kot’ hadden opgekuist. Ze kwamen zelfs met zo veel, dat alle Antwerpse winkels moesten beslissen om de leveringen tijdelijk stil te leggen, dat vertelden ze in een open brief op de website. “Mensen staan te springen om spullen te komen brengen en door hun enthousiasme worden we overspoeld door goederen, waardoor we momenteel de limiet die we nu kunnen stockeren en verwerken hebben bereikt.” De geefpunten blijven tot 27 juni tijdelijk gesloten, maar ze hopen in de tussentijd veel enthousiaste bezoekers (op een veilige manier) te ontvangen.  

 

By | 2020-05-28T18:31:16+02:00 mei 27th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment