National Geographic voorspelt: Triangelbuurt in 2070 een mediterraan klimaat

Op een platform van National Geographic kan je sinds kort onderzoeken hoe het klimaat van jouw stad er in 2070 zal uitzien. Zo zal de Amerikaanse stad Boston binnen vijftig jaar het klimaat van het gemiddeld vijf graden warmere Louisville aannemen, zal Praag (Tsjechië) als het zuiden van Roemenië aanvoelen en zal het klimaat in Hanoi (Vietnam) transformeren naar een dat onvergelijkbaar is met enig andere plek op aarde. Den Triangel zocht uit hoe Antwerpen er volgens de klimaatberekeningen van National Geographic zal uitzien en welke veranderingen de buurt zal ondergaan.

Aangezien België een klein land is, meet de website de dichtstbijzijnde geregistreerde stad aan Antwerpen, namelijk Brussel. Met amper veertig kilometer tussen de twee steden valt aan te nemen dat het klimaat van Antwerpen en Brussel gelijklopend is.

Van warm naar heet

Antwerpen ligt in een gematigde klimaatzone met warme zomers en geen droogseizoen. National Geographic beschrijft die klimaatzone als de Goldilocks’s porridge area of the climate zones. Daarmee wordt bedoeld dat wij in een zeer aangenaam gebied leven zonder te warme of te koude temperaturen.

Tegen 2070 zal ons klimaat volgens de onderzoekers echter evolueren  naar een gematigde klimaatzone zonder droogseizoenen met hete zomers in plaats van warme zomers. Die klimaatzone kunnen we het best vergelijken met het mediterraan klimaat van Italië. National Geographic trekt nog specifieker een lijn tussen Brussel en de Italiaanse stad Cingoli.

Verder voorspelt National Geographic dat de neerslag tijdens de winter met 48 mm per vierkante meter zal stijgen en in de zomers met 29 mm zal dalen. Ook het aantal hittegolven zal stijgen. Het simulatieplatform spreekt van een hittegolf als de temperatuur boven de 35 graden stijgt. De voorspellingen zeggen dat we tegen 2070 twee dagen per jaar een hittegolf kunnen verwachten. Volgens het platform kent het huidige klimaat van België geen hittegolven. Het Koninklijk Meteorisch Instituut (KMI) spreekt dat echter tegen. Volgens het KMI bereikten we vorige zomer zelfs een maximum van 39,7 graden Celsius. Misschien is het mediterraans klimaat wel dichterbij dan we denken.

De warmtegrens schuift op

De vergelijking tussen de klimaattabellen van Antwerpen en Cingoli toont wat de diamantstad binnen vijftig jaar kan verwachten.                                                                                                   Antwerpen

 Cingoli

We zien inderdaad dat onze zomers warmer worden. De maximale temperatuur tussen juli in Antwerpen en juli in Cingoli verschilt met zeven graden Celsius. De koude winters zullen korter worden, maar blijven in het algemeen rond dezelfde temperatuur hangen. Zo is de temperatuur in januari en december vergelijkbaar in de twee steden. We mogen daarnaast elke maand per dag één tot twee uren meer volle zon verwachten. Tenslotte gaan we drogere maanden tegemoet. Zo dalen de Belgische maartse buien van zestien naar elf dagen. 

Een mediterraan klimaat lijkt zeer aantrekkelijk en misschien zelfs iets om naar uit te kijken, maar dat heeft natuurlijk te maken met de opwarming van de aarde. Wat voor toekomstige generaties en andere gebieden op onze aarde minder prettige gevolgen kan hebben. Laat ons daarom eens kijken naar hoe Cingoli er volgens National Geographic zal uitzien in 2070. Volgens de voorspellingen zal Cingoli tegen dan aanvoelen als de Chinese stad Dazhai. De verschillen tussen de twee steden zijn niet zo groot, al worden er in Dazhai gemiddeld hogere temperaturen gemeten. Zo heeft Dazhai per jaar negen keer zoveel hittegolven dan de Italiaanse stad.

Als we ook Dazhai in de simulatie stoppen, wordt de trend al snel duidelijk. De warmtegrens schuift op. En zo lijkt de klimaatopwarming met de alom bekende gevolgen steeds dichterbij te komen.

 

PS: Voor wie maar niet genoeg krijgt van het Belgische weer en in de toekomst vreest de maartse buien te moeten missen, zochten we uit waar het Antwerps klimaat in de toekomst zal verder leven. Jullie nieuwe thuis: Trondheim, Noorwegen.

 

By | 2020-05-20T11:21:57+02:00 mei 19th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment