IceLab: de eerste in België met 100% plantaardig ijs

De lange rijen op het voetpad van de Oudevaartplaats gaven het al weg: IceLab NiceCream Creations is geopend. Zaakvoerster Hilde is vegan en vond het jammer dat wanneer ze op zoek was naar lekker ijs, ze enkel sorbet aangeboden kreeg. Ze besloot het heft in eigen handen te nemen en opende het eerste vegan ijssalon van België.

“Ik was duidelijk niet de enige die op zoek was naar een plantaardige variant”, vertelt Hilde. “Sinds de opening van het ijssalon komt er veel volk over de vloer. Niet enkel veganisten, maar ook mensen met lactose-intolerantie of een eiwitallergie vinden hun weg naar IceLab. Daarnaast zijn er ook veel nieuwsgierigen, en mensen die niet eens weten dat al het ijs plantaardig is. Ik heb zelfs al een paar vaste klanten. Zo’n groot succes, daar durfde ik niet op hopen.”

Starten tijdens corona

“Toen de coronacrisis het land overviel, moest er nog zoveel gebeuren in de zaak. We konden plots geen beroep meer doen op externe werkkrachten, dus hebben mijn man en ik ons ontpopt tot klussers”, aldus Hilde. “Daarnaast komt een groot deel van mijn grondstoffen uit Italië, waar het virus heel hard heeft toegeslagen. Het was eerst niet zeker of de leveringen wel op tijd zouden aankomen, maar uiteindelijk is dat goedgekomen. Het enige dat echt grote vertraging heeft opgelopen is mijn ijsvitrine. De vitrine die er nu staat heb ik in bruikleen en daar passen niet veel smaken in. Maar normaal gezien komt de grote versie op 18 mei aan, en kan ik mijn volledig aanbod presenteren.”

Ondanks de tegenslagen en het ingewikkelde parcours dat Hilde heeft afgelegd om IceLab te openen, ziet ze er ook de positieve kant van in. “Ik merk dat meer mensen bewuster omgaan met wat ze eten en verbruiken. De klimaatmarsen van vorig jaar zullen daar zeker een aandeel in hebben, maar ook de coronacrisis maakt mensen bewust van de impact die de we hebben op het klimaat. Meer en meer mensen beseffen dat het zo niet verder kan. Misschien komt mijn opstart dan net op het goede moment, want het product dat ik aanbied, is volledig plantaardig en alle verpakkingen zijn composteerbaar.” 

De eerste

In veel restaurants staan er al vegan opties op de kaart en ondertussen zijn er ook enkele plekjes in België waar je uitsluitend plantaardig kan eten. Toch is IceLab het allereerste vegan ijssalon in België. “Een ijssalon openen is een grote investering, en de prijs van een professionele ijsmachine is geen lachertje”, verduidelijkt Hilde. “Maar daarbovenop moet je als plantaardige gelateria alle klassieke ijsrecepten volledig omvormen. Het volstaat niet om koemelk te vervangen door plantaardige melk: het berekenen van ijsrecepten is pure scheikunde. Ik heb er een jaar lang aan gesleuteld. Alle ingrediënten moest ik binnenstebuiten keren om zeker te zijn dat ze niets dierlijks bevatten, en voor elk nieuw ingrediënt dat je toevoegt, moet het hele recept aangepast worden.”

“Vegan ijs maken is dus heel arbeidsintensief, je moet er echt een passie voor hebben om het vol te houden. Klassieke ijsrecepten bestaan al zo lang, waardoor het een hele uitdaging is om met een volledig nieuwe variant op de proppen te komen. Toch heb ik nooit gedacht dat het me niet zou lukken. Ik moest en zou ijs maken dat 100% plantaardig was en toch zo dicht mogelijk in de buurt van het klassieke roomijs kwam. Speciale smaken als amaretto, stroopwafel of cheesecake zijn meteen uitverkocht, maar klassiekers zoals vanille en chocolade doen het ook heel goed. Veel klanten zeggen dat ze het verschil met roomijs niet proeven, dus ik heb mijn doel bereikt.”

Redactrices Tess en Laurence gingen alvast even proeven:
By | 2020-05-15T11:47:28+02:00 mei 14th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment