Ook in tijden van corona rijmt mei op plasticvrij

Het coronavirus dreigt ook voor Mei Plasticvrij roet in het eten te gooien. Al is daar geen enkele reden voor, zeggen specialisten. Buurtbewoonster Ellen Jacobs geeft tips voor een leven zonder veel afval.

Vorig jaar kozen we in de supermarkt, met dank aan de bewustmakingscampagne Mei Plasticvrij, meer dan ooit voor producten in duurzame of zonder verpakking. Maar die positieve evolutie dreigt corona nu teniet te doen. Uit angst voor het virus grijpen klanten in grootwarenhuizen opnieuw vaker terug naar (meestal in plastic) voorverpakte voedingswaren. 

“De vrees van de mensen is totaal onterecht”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) bij VRT NWS. “Veel klanten dragen in de supermarkt een mondmasker en zelfs als er druppels op een appel terechtkomen, zal het virus daar niet lang overleven. Ik koop ook nog gewoon niet-voorverpakte producten.”

De tips van Ellen: van zeep in blokken tot herbruikbare oorstokjes

Buurtbewoonster Ellen Jacobs.

Ook buurtbewoonster en vriend van Den Triangel Ellen Jacobs probeert haar steentje bij te dragen voor een beter milieu. Ze geeft ons gratis vijf (her)bruikbare tips.

1. Bio? Logisch!
“Ik koop mijn groenten en fruit bij The Barn en BE O Versmarkt, twee biologische winkels die er ook voor proberen zorgen dat de keten die hun producten hebben afgelegd zo klein mogelijk is. Normaal steek ik de groenten en fruit in een katoenen zak die ik zelf meebreng. Door de coronamaatregelen kan dat even niet, dus moeten we het met recycleerbare papieren varianten doen.” (The Barn: Verlatstraat 10, BE O Versmarkt: Lange Leemstraat 252)

2. De groene Camion
“Als ik één restaurant kan aanraden, is het Camion wel. Het eten is er niet alleen veganistisch en lekker, ze werken ook vooral met seizoensgebonden producten.” (Camion: Paleisstraat 7)

3. Proper met/tijdens de blok
“Ik gebruik geen douchegel of shampoo in flessen, maar doe het met blokken zeep. Voor mensen die toch liever vloeibare zeep hebben, is Robuust een goeie tip. Daar kan je je eigen fles bijvullen.  Hetzelfde principe geldt trouwens voor voedingswaren. Ik ga er bijvoorbeeld langs voor mijn olijfolie.” (Robuust: Reyndersstraat 2)

4. Wat je zelf doet, doe je beter (of alleszins milieubewuster)
“Je kunt ook veel dingen zelf maken. Ik ben nu aan het proberen om zelf een schoonmaakproduct te produceren. Azijn en sinaasappelschillen, die je normaal zou weggooien, twee weken laten trekken: dat zou het moeten doen.” 

5. Katoen zal het ook wel doen
“In de badkamer probeer ik met zo weinig mogelijk wegwerpmateriaal te werken. Zo heb ik een scheermesje van bamboe en ontschminkdoekjes van katoen, allebei perfect herbruikbaar. Onlangs heb ik ook Last Swab-oorstokjes gekocht. Die zijn gemaakt van silicone en dus afwasbaar.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By | 2020-05-06T17:57:20+02:00 mei 6th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment