Oud-studenten en hun prille werkleven: hoe ervaren zij het?

De coronacrisis raakt ook jonge afgestudeerden van AP Journalistiek. Sommigen zijn technisch werkloos, andere werken van thuis. Hoe ervaren zij de effecten van de opgelegde maatregelen?

Luther Rommens (24): “Hopelijk kan het voetbalseizoen in de zomer starten”

©Cédric Gacoms

Luther Rommens studeerde af in 2019 en vond snel werk bij Het Laatste Nieuws, waar hij eindredacteur was bij de regio sport, in combinatie met wat werk voor de online sportredactie.

Heeft de crisis een grote impact op je werkleven?

“Momenteel ben ik technisch werkloos. En gelukkig maar, want als interim zou ik geen werk meer hebben. Mijn werkgever heeft me hierbij geholpen. Doordat ik geregeld opdrachten krijg, ben ik niet volledig werkloos. Door het wegvallen van het EK en de Olympische Spelen is er nu veel minder werk in de sportjournalistiek. Daardoor krijgen de journalisten met een vast contract nu alle opdrachten, terwijl de aanvullende interims en freelancers heel wat minder werk hebben. Hopelijk kan het voetbalseizoen in de zomer weer opstarten zonder vertraging.”

Hoe ga jij om met de huidige maatregelen?

“De weinige opdrachten die ik krijg, doe ik van thuis uit. Interviews doe ik via Skype en videomontages maak ik vanop mijn bureau in mijn appartement. Voorlopig houdt deze aanpak stand, maar ik hoop dat het niet lang meer duurt. Want ik werk liever op kantoor dan thuis. Daar kan ik mij beter concentreren.”

Dante Bellon (23): “Ik ben net op zoek naar werk”

©Arno De Meulder

Dante Bellon begon na zijn studies als freelancer voor onder meer Voetbalkrant.be. Hij is momenteel Belgisch correspondent bij de UEFA. Door de huidige maatregelen zijn veel sportevenementen verplaatst of afgelast. Daardoor heeft hij besloten om in andere sectoren naar werk te zoeken.

De huidige crisis heeft dus een grote impact op je prille werkleven gehad?

“Zeker en vast. Ik ben bij kranten, zoals Het Nieuwsblad, gaan vragen of ik iets voor hen kon betekenen. Jammer genoeg hadden ze niets voor mij, maar ik kijk wel hoopvol naar de toekomst. Nu alle sportevenementen zijn verplaatst, hoop ik dat er volgend seizoen genoeg werk is en dat er veel journalisten nodig zijn om alle evenementen te coveren.”

Hoe ga jij om met de huidige maatregelen?

“Voorlopig heb ik geen problemen ondervonden om me te houden aan de maatregelen. Ik ga veel joggen en wandelen met mijn hond om te ontspannen. Maar net zoals iedereen heb ik ook veel vragen over de maatregelen en het virus zelf. Ik mis duidelijkheid.”

Fien De Winter (22): “Ik ben bang om het virus op te lopen”

©Wouter Van Mechelen

Nadat Fien De Winter is afgestudeerd in 2019 begon ze als secretariaatsmedewerker bij Raes Constructies in Duffel. Ondanks de maatregelen pendelt ze dagelijks naar haar werk. Net zoals de arbeiders moet zij ook aanwezig zijn om pakjes in ontvangst te nemen en zorgt ze voor het onthaal.

Jij gaat dus nog naar het werk, ben je niet bang om het virus op te lopen?

“Dat ben ik zeker. De echtgenote van mijn collega werd ziek en hij werd meteen op  technische werkloos gezet. Hij heeft laten weten dat hij sinds kort ook de symptomen voelt opkomen. Het is nu al wel meer dan een week geleden, maar ik blijf wel op mijn hoede.”

Hoe ga jij met de huidige maatregelen om?

“Ik doe mijn best om ze op te volgen. Als ik eraan denk, was ik mijn handen, iets wat je nu uiteraard meer doet dan normaal. Ik probeer het aanraken van deurknoppen te vermijden, ik geef geen kussen en handen. Ik heb nog wel een beetje moeite met het bewaren van de anderhalve meter.”

Nicolas D’Exelle (23): “In de eerste weken van de quarantaine had ik goede moed”

©Martyna Majchrzak

Nicolas D’Exelle beëindigde zijn studies in 2018 en vond werk bij de klantendienst van KBC. Dat heeft hij zes maanden gedaan. Omdat er geen creatieve uitlaatklep was bij die job is hij in de horeca beginnen werken en freelancet hij voor Culinaire Ambiance, een foodiemagazine.

Je speelt ook in een band, zijn jullie even zwaar getroffen als andere Belgische artiesten?

“Dat klopt! Mijn band heet Black Leather Jacket en zoals alle Belgische bands zitten wij thuis. Het is jammer dat we niet meer kunnen repeteren en dat alle concerten werden afgelast. Het was geen grote ramp aangezien ik er niet van moest leven.”

Hoe ga jij om met de huidige maatregelen? 

“In de eerste weken van de quarantaine had ik goede moed. Ik had meer tijd om me als muzikant bezig te houden en demo’s te maken. Mijn vast werk in de horeca ligt wel stil, maar gelukkig kan mijn freelancewerk dit compenseren. Ik krijg nog genoeg opdrachten waardoor ik nog een inkomen heb.”

Tom Exelmans (26): “Deze crisis heeft een grote impact op mijn opdrachten als freelancer”

©Stef Exelmans

Tom studeerde in 2015 af en heeft sindsdien een divers parcours achter de rug. Hij werkte de eerste twee jaar als videographer voor verschillende fictieprojecten. Daarna werkte hij als storyteller bij Geronimo en werkte hij mee aan ‘Helden Van Hier’ op VTM. Sinds vorig jaar is hij voltijds freelancer.

Heeft de huidige crisis een grote impact gehad op je carrière?

“Het heeft een grote impact op mijn opdrachten als freelancer. Alle projecten die ik had, zijn uitgesteld of afgelast. Dat was een bittere pil om te slikken. Niet alleen omdat mijn inkomsten weg vielen, maar vooral omdat ik heel erg had uitgekeken naar die projecten. Rondom mij merk ik dat de hele sector plat ligt. Het is niet zo evident om nieuwe dingen te draaien of bedenken. Ondanks dat ik een overbruggingspremie ontvang van de overheid, kijk ik er wel naar uit om de draad weer op te pikken. Intussen heb ik wel gesprekken gehad voor eventuele nieuwe projecten, maar dat blijft allemaal vaag totdat we weten wat er kan en wat niet.”

Hoe ga jij om met de huidige maatregelen? Heb je moeite om je werkleven eraan aan te passen?

“Voor mij is het moeilijk om mijn job aan te passen. Er is een pak minder werk en als freelancer ben je afhankelijk van opdrachtgevers. Tijdens opnames is fysiek contact vaak onvermijdelijk, ook voor de crew. In sommige producties is het wel mogelijk om de maatregelen toe te passen, in studioprogramma’s bijvoorbeeld. Maar een leuk item over teamsport filmen in de Ardennen is dan weer heel moeilijk. Ik probeer vooral kalm te blijven bij de situatie zoals ze is. Op wat uitzonderingen na, zit iedereen in onze sector in hetzelfde schuitje. We hopen dat het leven snel weer normaal wordt, maar dat is nog even afwachten. In tussentijd bedenk ik nieuwe formats en hou ik videocalls met collega’s. We houden ons bezig!”

 

By | 2020-04-23T20:04:47+02:00 april 23rd, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment