Global strike for future: “We gaan door tot er iets verandert”

Voor de laatste keer voor de verkiezingen gaat de ‘Global strike for future’ door in 119 landen. In Antwerpen namen 700 demonstranten deel aan de korte mars doorheen de stad. Ze willen hun stem laten horen en maken duidelijk dat het 5 voor 12 is.

Op het Theaterplein verzamelden vandaag zo’n 700 demonstranten voor de tweede editie van ‘Global strike for future’. Zowel jong als oud wilde haar stem laten horen “Onze planeet is te heet, onze regering doet geen reet!”, werd er luidkeels geroepen. Met het liedje ‘We will rock you’ trokken ze naar het Centraal Station.

“Ons succes mag gevierd worden”

Robin Rens van Students for Climate heeft bijna elke mars meegelopen. Hij is daarom ook zeer enthousiast over de twintigste mars voor het klimaat “We vertrekken zo dadelijk naar de Frankrijklei, daar verzamelen we voor het stadspark om het kruispunt te bezetten. Daarna ‘marsen’ we verder naar het Centraal Station. Wie wil, kan met ons verder gaan naar Brussel, waar we aansluiten bij de nationale mars. Deze avond sluiten we af met een gezellig festival om ons succes te vieren.”

Ook de politie is massaal aanwezig om alles in goede banen te leiden. “De demonstranten hebben een route gekregen waaraan ze zich moeten houden en dat verloopt best vlot.” Hoewel de betogers voor verkeershinder zorgden, trams en auto’s minutenlang moesten wachten, was de politie redelijk positief. “Het voordeel van dit soort betogingen is dat ze opkomen voor iets en niet tegen iets. Daardoor blijft alles relatief rustig en gemoedelijk.”

Deelnemers met een doel

Een gepensioneerd trio wandelt mee met een duidelijk doel. Ze hebben een spandoek vast waarop staat: ‘Voor onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, achter-achterkleinkinderen’. “Je ziet wel dat het een beetje tot leven komt in de politiek, maar nog niet genoeg”, vertelt de ene vrouw.

Haar gezelschap beaamt dat. “Wanneer je niets doet, gebeurt er ook niets. Als je iets wilt bereiken, moet er een drukkingsgroep zijn. Het is alleen de vraag of dit onderwerp werkelijk in de programma’s van de politici wordt opgenomen, maar er zijn al wel partijen die er aandacht aan geven.” De man van het gezelschap besluit waarom hij deelneemt aan de marsen. “Hoe dan ook, al is het klein en niet meetbaar, deze marsen zullen wel effect hebben.”

Dat is ook hoe Maïté de Haan erover denkt. Als persverantwoordelijke van Students for Climate is ze zeer tevreden over wat ze al bereikt hebben. “Ik ben er zeker van dat de klimaatbetogingen een succes zijn geweest. Het thema klimaat is altijd een niche-onderwerp geweest, maar nu staat het zelfs bovenaan de politieke agenda.” Of er echt verandering zal komen met de nieuwe regering weet ze niet. “Ik kan natuurlijk geen voorspellingen doen, maar ik weet wel dat we actie blijven voeren tot er écht iets verandert”, aldus Maïté.

Klein en groot aanwezig

Niet alleen studenten nemen deel, ook leerlingen zijn rijkelijk aanwezig. Jef is twaalf en loopt met een duidelijke mening mee. “Ik vind het belangrijk omdat er al veel mensen leefden op deze wereld. Als zij de planeet al kapot maken, dan leven wij korter en minder mooi. Dat is niet eerlijk en daarom ben ik hier vandaag om dat recht te zetten. Nu is het onze beurt om de planeet te helpen.”

De mars lokt naast jongere kinderen ook een opvallende verschijning. De man die een perfect uitzicht heeft over de hele stoet, staat op stelten van twee meter. “Ik hou dit gerust drie uur vol”, vertelt hij. “Jammer genoeg kan ik niet mee naar Brussel gaan, want hierna moet ik nog werken.”

De demonstranten laten duidelijk hun stem horen. “Luister naar ons signaal, België klimaatneutraal”, roepen de demonstranten. Ze willen gerechtigheid voor het klimaat. Als je zou vragen wanneer ze dat willen dan zeggen ze: “We want it now!”

Sara Claessens en Caro Schaerlaeken

 

By | 2019-05-29T10:32:27+02:00 mei 24th, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment