Leeglopende winkelstad

13,3 procent van de winkelpanden in Antwerpen staat leeg. Dat stelde onderzoeksbureau Locatus vast. Zo dreigen de winkelstraten slachtoffer te worden van een verontrustende leegloop. Unizo (Unie voor Zelfstandige Ondernemers) en handelaars in Antwerpen noemen meerdere oorzaken voor de toenemende leegstand.

Jerry Crombez, adviseur van Unizo, zegt dat er op de Meir geen verontrustende leegte is. “Leegstand wordt pas ernstig wanneer er op korte afstand meerdere winkels te huur staan. Een algemeen percentage van 7 procent wordt als gezond gezien om te garanderen dat het winkelaanbod blijft veranderen.” Met 13,3 procent is de situatie in Antwerpen dus allesbehalve gezond.“

Aan de Wilde Zee vlakbij de Meir is er wel een probleem, zegt Linda Kuylen, verkoopster bij kledingzaak Stefanel aan Hopland. “Eén persoon kocht alle panden op en verhoogde de huurprijzen. Daardoor kunnen sommige winkels onmogelijk blijven.” Pieter Gins, manager van koffiebar Kato’s op de Wapper, legt ook de fout bij de pandeigenaars. “De huurprijzen in deze buurt zijn hoog, van 5000 tot 15 000 euro per maand. Onze zaakvoerder heeft een speciale afspraak gemaakt met de pandeigenaar. Volgens mij kan de stad weinig doen om het houden van een winkel toegankelijker te maken. De eigenaars moeten de huur verminderen.”

Het stadscollege zet sinds 2013 in op een leegstandsbeleid. Via het platform “Ondernemen in Antwerpen” worden eigenaars aangemoedigd om te investeren in hun pand. Crombez: “Je mag de rol van een stad niet overschatten. Die kan investeren in een mooi openbaar domein en evenementen zoals Winter in Antwerpen opzetten. Het is aan de ondernemers zelf om een aantrekkelijke zaak op te bouwen. Ze kunnen inzetten op ‘beleving’, zoals in de Wasbar op de Graanmarkt waar je je was kan doen én kan lunchen.”

By | 2019-03-01T10:15:31+01:00 februari 26th, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment