Geeks en Games, deel 2: Bordspellen spelen op café

Je kent waarschijnlijk de meest bekende bordspellen al: Monopoly, Lach Je Rijk, Muizenval of Trivial Pursuit. Maar kende je Pandemic? Of Catan? Bij The Playground kan je allerlei nieuwe spellen leren kennen terwijl je er een pintje bier of een koffietje bij drinkt. “We willen de liefde voor spellen verbreden”, vertelt Mark Van Achter, eigenaar en oprichter van The Playground.

“Op beide van onze locaties, in het Centraal Station en in de Hoofdkerkstraat, kan je gewoon binnenwandelen en een spel nemen uit onze spelbib. We hebben zo’n 250 tot 350 verschillende spellen in onze bib”, zegt Van Achter, “je zal dus zeker een spel vinden dat je tof vindt.”

Op café!

Credit foto Rob Stevens

“Omdat we zo’n groot aantal spellen hebben, is het voor nieuwe bezoekers vaak lastig om te weten welk spel ze het best spelen. Dat vinden wij helemaal niet erg, natuurlijk. De medewerkers kennen enorm veel van bordspellen. Als iemand hulp nodig heeft met het juiste spel uit te zoeken, of eigenlijk niet weet hoe je een bepaald spel speelt, dan komen wij helpen. We geven tips of advies voor toffe spellen en geven een speluitleg.”

“Bepaalde bordspellen hebben een hoge drempelwaarde. Als je niet goed weet wat je kan spelen, kan je echt verloren lopen. Het gebeurt wel vaak dat mensen een spel vastnemen, maar dat het de ingewikkeld of niet interessant is voor hen. Dat is enorm spijtig, want dan krijg je echt een soort afkeer van bordspellen. We kijken vooral naar de interesses van de bezoekers en proberen samen een tof spel te vinden. Hierdoor kan nieuwe spellen ontdekken én ze meteen beginnen spelen.”

One of a kind

“Ik heb The Playground opgericht in 2017. Er bestonden al een paar cafés in hetzelfde genre, maar die focusten meer op spellen als Magic The Gathering of Dungeons and Dragons (rollenspellen die je via een bord of kaarten speelt, nvdr.). Dat is enorm tof, natuurlijk. Maar je had geen plek om de traditionele versie van bordspellen te spelen. Toen werd dat vooral in parochiezalen of andere zaaltjes zonder extra omkadering gedaan. Dat is goed, al kan je nooit breder gaan in het thema.”

De eerste vestiging van The Playground was in het Centraal Station. “Ik ben begonnen met een pop-up daar. Origineel ging het eerste café zich in de Hoofdkerstraat bevinden, maar daar waren te veel renovatiewerken om dan al te starten. Ik wou iets maken waar iedereen gewoon kan binnenwandelen. Dan kan je de groepen die graag bordspellen spelen, maar zich minder thuis voelen bij de rollenspellen makkelijker aanspreken. Ik heb gemerkt dat in de afgelopen jaren de community echt verbreed is. Niet alleen de gamers, geeks of mensen die al geïnteresseerd waren, maar ook anderen tonen interesse. Dan komen ze vragen stellen of sluiten zich aan bij andere groepjes.”

“We zijn echt gestart uit persoonlijke interesse. We zoeken constant naar nieuwe dingen die we zelf ook tof vinden. Ik ben zelf iemand die graag eens de spelregels vastneemt en die doorleest. Mijn collega’s doen dat ook en zo kom je vaak op interessante dingen uit. Het is echt een passie. Ik ben daar zo veel mee bezig, maar ik voel mij daar ook helemaal in thuis. We vinden heel vaak de écht toffe spellen, al zit er soms wel eentje tussen waarbij we niet helemaal overtuigd zijn”, lacht Van Achter.

Verbindend spelen

“Bij ons concept Verbindend Spelen willen we de afstand die tussen mensen is gekomen door de pandemie weer verkleinen. We gebruiken dat concept in onze cafés zelf, maar we trekken ook naar scholen, senioren of bedrijven,” vertelt Van Achter trots. “Een bordspel is een geweldige manier om mensen te verbinden met elkaar.”

“Voor scholen maken we pakketten om de leerlingen met elkaar opnieuw een connectie te maken. Vooral voor de eerstejaars dan. Die komen voor de eerste keer naar een nieuwe school, dus zijn bordspellen de perfecte manier om een connectie te creëren. We geven dan coöperatieve spellen, dat zijn spellen waar je moet proberen samenwerken om te winnen. Ik heb er zo eentje waarbij je samen moet gaan diepzeeduiken of eentje waarbij je de pandemie moet bestrijden.”

Echte passie

“We hechten veel belang aan een inclusieve sfeer. Iedereen is welkom en je kan altijd een spel komen spelen. Met de lockdown en de nieuwe regels is dat moeilijk geweest, maar we doen ons best om zoveel mogelijk iedereen te betrekken. Ik heb al vaak mensen gezien die alleen binnenwandelde en uiteindelijk tot sluitingstijd met nieuwe vrienden weer buiten gingen. Dat is de kracht van de bordspellen. Als iemand een spel aan het spelen is, ze hebben plaats en jij wilt ook meespelen, dan is dat altijd mogelijk. Dat vind ik echt een mooi iets. Dat mag zeker niet verdwijnen.”

Wil jij ook eens langsgaan? Je kan The Playground op twee verschillende locaties vinden. Op de hoofdlocatie in de Hoofdkerkstraat 7 of in het Centraal Station (daar moet je langs de winkels lopen en achteraan het station vind je het café) ben je zeker eens welkom! Ze zijn in locatie Hoofdkerk elke dinsdag tot zondag in het Centraal Station elke vrijdag tot zondag van 14u tot 22u.

By | 2021-06-14T20:10:05+02:00 juni 22nd, 2021|Dossiers, Geeks en Games|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment