Dossier economie deel 4.: Tips voor prille beleggers

Beleggen en investeren in aandelen op de beurzen is altijd moeilijk geweest. Met de komst van de coronacrisis is dit niet makkelijker geworden. Beleggen in deze tijden wordt echter nog aangeraden, dat is wat Ronald Hendricx van Value Jagers zegt.

Prijzen stijgen, winkels gaan failliet en bedrijven hebben het moeilijk om te overleven. Dat wil niet zeggen dat beleggen in deze tijden niet aangeraden is. Hoewel de economische repressie voelbaar zal zijn, is het mogelijk om deze te beperken. Volgens Ronald Hendricx kan dit door investeren en beleggen in bepaalde bedrijven. 

 

Hoe werkt de beurs?

 

Vooraleer je start met beleggen moet je de werking van de beurzen kennen. De eerste, en waarschijnlijk belangrijkste term in deze sector, is een beurskoers. Dat is de prijs van een aandeel, dat op een beurs tot stand komt en kan variëren van dag tot dag, zelfs van moment tot moment.

©Pixabay

Hoe worden beurskoersen bepaald? In de wereld van de beurzen is de wet van vraag en aanbod belangrijk. Beleggers die beleggingsproducten willen kopen vormen de vraag en beleggers die beleggingsproducten willen verkopen vormen het aanbod.

De waarde van een beurskoers kan spontaan variëren. Wanneer verschillende investeerders in één bepaald aandeel hebben geïnvesteerd, stijgt de waarde van dat aandeel. Dit kan komen omdat de prijs ervan gunstig is, of een lage aankoopwaarde heeft. Dat is wat we een hoge vraag noemen. Hoe meer investeerders een aandeel kopen, hoe hoger de waarde van dat aandeel. 

Maar de waarde van een aandeel kan plots zakken. Dat kan gebeuren wanneer het aanbod van één aandeel groter is dan de vraag. Het is mogelijk om als investeerder je aandeel te verkopen, dat doet men als de waarde hoog staat. Stel dat verschillende investeerders hetzelfde aandeel proberen te verkopen,dat kan de waarde ervan flink afnemen en het is zelfs mogelijk dat de koers van het aandeel instort. De waarde van dat aandeel daalt enorm wat het vervolgens terug aantrekkelijk maakt om erin te investeren.

 

Waar kan je best investeren in tijden van corona? 

 

Volgens Value Jagers, een bedrijf van beursanalisten, worden de beurzen gedreven door zogenaamde liquiditeiten. Dat zijn aandelen die zeer snel verhandeld worden en dus meer liquide worden, of makkelijker zijn om te kopen en verkopen. Deze liquiditeiten zijn vaak voorkomend bij grote bedrijven. “Dat verklaart waarom de koersen van Amazon, Apple en Tesla gunstig zijn desondanks hun lage waarde, en daarom is het ook interessant om aandelen in die bedrijven te kopen,” vertelt Ronald Hendricx van Value Jagers. 

©Pexels – Burak K

Value Jagers gelooft echter in de kracht van zogenaamde value aandelen. Dat zijn aandelen die goedkoper worden verkocht waardoor de waardering van deze bedrijven lager is. De reden waarom deze aandelen zo goedkoop zijn, heeft te maken met een tijdelijke winstdaling van het bedrijf, hogere schulden of gematigde vooruitzichten.“ Value Jagers gaat op zoek naar value aandelen die onterecht laag zijn geschat. Ze zullen in de toekomst stijgen en groeien in waarde. Onder andere verschillende technologiebedrijven, zoals Microchip Technology Inc.,  zijn te laag geschat in waarde, waardoor het aangeraden is om te investeren in die bedrijven,” vertelt Hendrickx.

“Ook kijken wij graag naar de olietankeraandelen of de goud- en zilversector. Die sectoren zijn in een constante stijgende lijn en maken het dus interessant om aandelen te kopen,” vertelt hij.

Hendrickx is voorstander voor het nieuwe dividendbeleggen. Een dividend is de winstuitkering van een onderneming. Als een bedrijf winst maakt heeft het twee mogelijkheden voor de winstverdeling. De winst kan ingehouden worden en geïnvesteerd worden in het bedrijf of de winst kan verdeeld worden onder haar aandeelhouders. Dividend beleggen is een korte-termijn van winst maken op de beurzen, dit komt omdat je de winst incasseert van een bedrijf. Als je de winst terug investeert in het bedrijf doe je aan lange-termijn winst maken. “Dividend beleggen in sectoren waar de coronacrisis weinig schade heeft aangericht is volgens ons een zekere vorm van beleggen met winst,” vertelt Hendrickx.

©Pixabay – geralt

“Ondanks de huidige coronacrisis zijn er veel kansen voor beleggers. Veel bedrijven zijn in waarde gezakt, waardoor het gunstig is om aandelen te kopen. Het is echter geen zekerheid dat deze bedrijven terug in waarde gaan stijgen. Het is vooral afwachten hoe de beurzen de komende maanden en jaren gaan evolueren”, aldus Hendricx. 

By | 2020-06-04T14:40:59+02:00 juni 4th, 2020|De impact van corona op de economie, Dossiers|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment