Antwerpse bierbrouwers tijdens corona, deel 4: “Klein zijn is zowel een voor- als een nadeel.”

Bier brouwen vraagt niet veel plaats of geld, dat bewijst brouwerij de Gistgeest met een kamertje van acht vierkante meter met een installatie van ongeveer €8000. De eenmanszaak op Deurne Zuid, uitgebaat door Steven, kan een volume van honderd liter brouwen. “Ik doe alles zelf, van bestellingen en brouwen, tot bottelen en etiketteren.” 

Op 18-jarige leeftijd was Steven al een fervent bierproever. “Op vrijdagavond reed ik met  vrienden naar de GB van Schilde om enkele speciaalbieren te kopen en proeven. Het effectief brouwen kwam pas veel later toen ik een boek over bierbrouwen kreeg. Het eerste brouwsel was iets simpel en trok op niet veel. Het vraagt enige oefening. Als je de kunst doorhebt, vragen je vrienden of ze mogen  proeven en wanneer ik nog eens ga brouwen. Omdat je in België je bier niet mag weggeven, heb ik mijn brouwerij gestart om alles wettelijk in orde te maken.”

Wat onderscheidt de Gistgeest van ander bierbrouwers?

“Mijn drang naar experiment. Als je brouwt op honderd liter moet je voor de ‘speciallekes’ gaan. Ik kan natuurlijk ook de zoveelste Duvel maken, maar zo differentieer je jezelf niet van anderen. Ik maak brouwsels die mensen onthouden omdat ze speciaal en lekker zijn. Met de ingrediënten die ik in mijn bier steek, creëer ik mijn eigen niche. Ik gebruik bijvoorbeeld rabarber, sumak of granaatappel.”

Aan wat valt jouw bier te herkennen?

“Qua smaak vind je bij mij enkel droge bieren. Soms ook iets bitter of hoppige bieren. Op vlak van ingrediënten probeer ik de seizoenen heel hard te volgen, nu is dat dus rabarber. Tijdens de zomermaanden, brouw ik lichtere bieren waarvan je er op een terras gemakkelijk een paar kan drinken.  In de winter kies ik dan weer voor zwaardere bieren om gezellig bij de open haard te drinken.”

“Mijn bier kan je herkennen aan de huisstijl: een roze doorzichtige tape. Daarnaast heeft elk bier een specifiek onderdeel, namelijk de naam, het batchnummer en natuurlijk de verplichte elementen. Daarnaast heb je dan de huisstijl, en dat is een roze doorzichtige tape.”

U brouwt per seizoen, maar zijn er ook bieren die heel het jaar door verkrijgbaar zijn?

“Ja, Nonkel Hop is mijn huisbier. Ik had een stand op Modeste bierfestival twee jaar geleden, waar ik voor het eerst Nonkel hop brouwde. Uiteindelijk heeft dat bier de publieksprijs gewonnen en steeg de vraag ernaar aanzienlijk. Daarmee kwam ik voor een dilemma te staan, ofwel brouw ik hetzelfde bier vijf keer achtereen, ofwel laat ik het brouwen door derden. Ik heb voor de tweede optie gekozen omdat ik het experimenteren met smaken niet wilde opgeven.” 

U levert ook bieren aan drankenhandels in de buurt, voelt u de invloed van de coronacrisis?

“Zeker. De horeca ligt stil. Sommige handelaars of cafés reageren door bierpaketten van kleine brouwerijbieren samen te stellen. Zo heb ik ook een paar klanten, maar voor bij de winkels veel minder als voordien.”

“Doordat dit een eenmanszaak is én het is mijn bijberoep, was de omzet voordien ook niet groot. Ik zie het als een uit de hand gelopen hobby dat een wettelijk karakter heeft gekregen omdat het moest. Als je draait op honderd liter én je eigen uren optelt, dan heb je verlies. Maar omdat ik het graag doe, vermoed ik dat ik nu een nuloperatie heb. 

Wat is de invloed van de coronacrisis op bierbrouwers in het algemeen?

“Als je naar brouwerijen kijkt, zijn er eigenlijk drie types. Je hebt enkele megabrouwerijen, die blijven doorgaan, misschien verhogen ze de prijzen een beetje maar die trekken zich er niets van aan. Dan heb je het volledig tegenovergestelde, de kleine brouwerijen zoals ik. Wij gaan ook gewoon door. Misschien hebben wij zelfs groeikansen doordat het lokale karakter momenteel een grote rol speelt. De zwaarste klappen vallen in de middenklasse, dat zijn brouwerijen die enkele hectoliters brouwen. Zo’n brouwerijen hebben grote investeringen gedaan, die ketels moeten renderen.”

Heeft u nog uitbreidingsplannen voor uw brouwerij?

“Op termijn zou dat natuurlijk leuk zijn. Klein zijn is een voordeel maar ook een nadeel. Als ik uitbreid moet ik beginnen schalen, grotere ketels en gistvaten kopen. Ook voldoet mijn ruimt niet meer en moet ik ook daar iets groter voor zoeken. Dat wordt direct een stevige investering, het is zeker een verhaal van lange termijn. Misschien zelfs een beetje utopisch, maar dromen mag!

 

By | 2020-06-02T11:10:43+02:00 juni 2nd, 2020|Antwerpse bierbrouwers tijdens corona, Dossiers|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment