De impact van corona op de economie: 2. de bedrijvensector

Niet alleen het sociale leven werd stopgezet door het coronavirus. Ook bedrijven moesten stoppen en de economische impact daarvan zal voelbaar zijn. Dit zijn de sectoren die het hardst getroffen zijn: 

De reissector: “De reissector draait al bijna twee miljard euro verlies”

Sinds het begin van de lockdown krijgt de Belgische reissector het zwaar te verduren. Momenteel draait ze twee miljard euro verlies ten opzichte van het vorig boekingsjaar. Volgens Gedelegeerd Bestuurder van de VVR (Vereniging van Vlaamse Reisbureaus) Koen Van Den Bosch is dat gerelateerd aan twee zaken: “De sector draait veel verlies omdat er geen boekingen meer zijn. Daar komt nog eens bij dat vluchten niet kunnen vertrekken en mensen massaal gaan annuleren.” Van Den Bosch schat dat het totale verlies op het einde van de zomer 2,2 miljard euro zal bedragen. 

Koen Van Den Bosch (VVR) ©Gerrit Op de Beeck

Daardoor vergroot het risico op sluiting van veel reisbureaus. Om dat risico te verminderen zijn er een aantal generieke maatregelen genomen door de Federale Overheid. “Die maatregelen kennen we allemaal. Een voorbeeld daarvan is tijdelijke werkloosheid als gevolg van overmacht. Zelfstandige ondernemers kunnen beroep doen op het overbruggingsrecht”, vertelt Van Den Bosch. 

Er is ook een maatregel uitgewerkt voor de reisbureaus en reisorganisatoren: de tegoedbon. Dat systeem werd bedacht in samenwerking met Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). “Wanneer er een reis wordt geannuleerd zou de organisator dat in principe binnen een termijn van 14 dagen moeten terugbetalen. Om vakanties mogelijk te maken moeten reisbureaus voorafbetalingen doen aan leveranciers. Dat zijn onder andere luchtvaartmaatschappijen, hoteliers, etc. Omdat die leveranciers de organisatoren niet terugbetalen, kunnen wij de klant niet terugbetalen”, vertelt Van Den Bosch.  

Om dat verlies tegen te gaan, is er op voorstel van de sector en Minister Muylle een besluit genomen waardoor de reiziger een tegoedbon krijgt. “Die tegoedbon is er eentje ter waarde van het bedrag die de reiziger betaalde. Het kan ook ingezet worden als betalingsmiddel bij de reisorganisator”, aldus Van Den Bosch. 

Om deze crisis te overbruggen zijn er, volgens Van Den Bosch, extra specifieke maatregelen nodig, zoals een noodrampenfonds. Maar de vooruitzichten blijven vaag. “Er zal veel afhangen van hoe de situatie de komende weken zal evolueren. De hoop die we koesteren is dat we vanaf 1 juli de reizen binnen Europa kunnen heropstarten. Maar het zal nog even duren voordat alles terugkeert naar normaal.”

De horecasector: “De effecten van het coronavirus zullen niet rooskleurig zijn”

De horecasector is een van de sectoren die de zwaarste klappen moest verduren. Kaatje Lucas, Media- en Communicatiecoördinator bij Horeca Vlaanderen, denkt dat het horecalandschap er helemaal anders zal uitzien. “De horecasector is een sector die het voor de crisis al zeer moeilijk had. Met de komst van het coronavirus vrezen we dat er mensen in de sector zullen moeten stoppen. We doen er uiteraard alles aan om dat te voorkomen”, vertelt ze. 

Kaatje Lucas (Horeca Vlaanderen) ©Marijke Goethals

Lucas vertelt dat ze bij Horeca Vlaanderen verschillende maatregelen nemen om mensen in de horecasector te ondersteunen. “Momenteel zijn er al maatregelen zoals de hinderpremie, het overbruggingsrecht en uitstel van betaling. We willen dat de regering meer doet, omdat de horeca nog een lange tijd gesloten blijft. Voorbeelden zijn: het verlengen van premies, tijdelijk opschorten van betalingen en een BTW verlaging naar 6% op non-alcoholische dranken”, vertelt ze. “Met deze extra maatregelen hopen we dat er niet te veel mensen moeten stoppen met werken.” 

De dag waarop cafés en restaurants terug open mogen ligt nog ver, maar er wordt over onderhandeld. “We zitten aan tafel met alle experts, ministers en vakbonden. We willen dat de klanten en het personeel veilig zijn. Daarom zijn er een aantal voorstellen gedaan om die veiligheid te garanderen. We denken aan mondmaskers voor personeelsleden. Mensen zullen in de eerste fase niet aan de toog mogen hangen. Over het al dan niet kunnen ophalen van de bestellingen is nog niets beslist of gecommuniceerd. We bekijken alle opties die zowel veilig als rendabel zijn”, aldus Lucas. 

Volgens haar is de toekomst van de horecasector zeer onzeker. “We proberen iedereen hier zo goed mogelijk door te helpen, maar we moeten aanvaarden dat de toekomst niet rooskleurig zal zijn. Zolang er geen vaccin is, zal het landschap er helemaal anders uitzien. Uiteraard wil iedereen terug naar het normale leven. Dat zal ook lukken, het heeft alleen heel veel tijd nodig.”

De cultuursector: “Deze crisis heeft een impact op een groot ecosysteem”

De huidige coronacrisis heeft een grote impact op een breed ecosysteem met veel vertakkingen. Olivier Maeterlinck, Head of Corporate Communications & Member Relations bij Sabam, wacht af hoe de huidige crisis zal evolueren.

“Een zeer breed ecosysteem is getroffen door de crisis. Dat gaat van auteurs van audiovisuele kunstwerken tot boekingskantoren en festivalorganisatoren. Een schatting van de schade op het hele culturele ecosysteem is moeilijk. Als we kijken naar het verlies van de auteursrechten die leden van Sabam lopen, wordt er geraamd op een verlies van 30 miljoen euro,” vertelt Maeterlinck. 

Het verlies heeft ook verschillende redenen. Het gaat om annulaties van evenementen zoals festivals, theaterstukken en tentoonstellingen en veilingen van schilderijen die niet meer doorgaan. “Er waren een heleboel artiesten die net nieuwe muziek hadden uitgebracht. Kijk maar naar het nieuwste album van Compact Disk Dummies. Nieuw werk uitbrengen is een heel langdurig proces waar veel bij komt kijken. Er wordt een nieuw nummer gecreëerd, die muziek wordt vervolgens door muzikanten gespeeld. Daarna volgt het opnemen van een plaat om die dan vervolgens te promoten bij de release. Dat is een hoop geld dat verloren gaat”, aldus Maeterlinck. 

Olivier Maeterlinck (Sabam) ©Olivier Maeterlinck

Het festivalseizoen is afgelast. Dat is een sector waar veel verschillende partijen aan meewerken. Denk maar aan festivalorganisatoren, podiumbouwers, horeca etcetera. “Het is een sector waar we spreken van een verlies van 100 miljoen euro. Dat is veel geld. Het festivalseizoen valt zeker tot en met 31 augustus in het water”, vertelt Maeterlinck. Hij is van mening dat de concerten ook als laatste zullen worden hervat. “Hier moeten we een onderscheid maken tussen wat wel een mensenmassa is en wat niet. Rock Werchter of Tomorrowland brengen overduidelijk een mensenmassa samen, maar een concert in de AB (poppodium Ancienne Belgique, red.) is maar een klein broertje van een festival. Het probleem daar is dat men de social distancing moeilijk kan bewaren. Je kan ook geen concert geven in een zaal met een capaciteit van 2000 mensen, terwijl je er maar 250 effectief toelaat. Dat is niet rendabel en daar moeten we nog een oplossing voor vinden.”

Maeterlinck vindt dat de Federale Overheid de cultuursector uit het oog verliest. “Er wordt niet naar de cultuursector gekeken als een economische sector. Om de schade hier te kunnen beperken is er een soort compensatiefonds nodig zodat mensen uit de cultuursector brood op de plank blijven brengen en bedrijven overeind kunnen blijven. Maar voorlopig tasten we nog in het duister, want we hebben geen idee wat de toekomst brengt.”

By | 2020-05-20T14:02:38+02:00 mei 19th, 2020|De impact van corona op de economie, Dossiers|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment