Antwerpse bierbrouwers tijdens corona, deel 1: Hoe moeilijk is het om bier te maken?

Bier: onze Belgische trots. Sommigen krijgen er geen genoeg van en anderen trekken een vies gezicht als ze het vierletterwoord horen. Leopold De Ketelaere is oprichter van Hedonis Ambachtsbier in Oost-Vlaanderen. Die brouwerij stampte hij vijf jaar geleden uit de grond. Naast bierbrouwer is hij ook fervent bierkenner en -liefhebber. “Je kan je eigen bier gewoon in de keuken brouwen”, vertelt hij. 

“Tijdens mijn studententijd ontwikkelde ik een passie voor bier”, vertelt Leopold De Ketelaere. “Als student drink je natuurlijk af en toe een biertje. In tegenstelling tot andere studenten, liet ik Cara, Jupiler of Maes aan de zijlijn staan. Ik bestelde meestal de speciale of zwaardere bieren en bezocht de bijhorende cafés. Dat is ook de reden, gepaard met een interesse voor het productieproces, waarom ik biertechnologie ging studeren. Zo kon ik mijn passie en mijn beroep combineren.”

Experimenteren

“Het Belgische aanbod is de laatste acht à tien jaar enorm uitgebreid. Belgen hebben een heel specifieke bierstijl, meer traditioneel. We produceerden vroeger voornamelijk Tripels en Trappisten, maar dat veranderde toen de productie van craftbeer in het buitenland bekender werd. Craftbeer is de stijl waar bierbrouwers meer naar het wetenschappelijke grijpen en gaan experimenteren met bier. Deze buitenlandse brouwerijen wilden designerbieren ontwerpen door exotische ingrediënten te gebruiken. Ook België sprong acht jaar geleden op de kar en begon craftbeer te brouwen. 

Bier brouwen 

Ook al is het mogelijk om bier te brouwen in je eigen keuken, toch is het niet zo simpel als het lijkt. Één fout kan serieuze gevolgen hebben. “Bier maken kan je vergelijken met het bakken van de perfecte moelleux”, vertelt De Ketelaere. “Oefening baart kunst. Bier bestaat uit vier belangrijke basisingrediënten: water, gerst, gist en hop. Gist zorgt voor de alcohol- en CO2-vorming en bepaalt het smaakprofiel. Hop zorgt voor de bitterheid en het aroma.”

“Bier maken kan enkel in een steriele omgeving. Het gerstenat is heel gevoelig voor infecties. Zo’n infectie kan ervoor zorgen dat de CO2-vorming te fel stijgt en dat je bierflessen ontploffen. Een slecht bier is snel gemaakt. Dat gebeurt wanneer je fouten maakt in je brouwproces. Zo creëer je off-flavours die de smaak van bier verpesten. Een typisch voorbeeld is diacetyl. Dat komt voor wanneer je het bier niet lang genoeg laat rijpen. In dat geval smaakt het bier meer naar yoghurt.” 

Bierfestivals 

“Nieuwe merken ontdek ik op bierfestivals”, vertelt Leopold. “Mijn favoriete festival is Billie’s Craft Beer Festival. Dat is een festival, georganiseerd door een Antwerps café, waar meer dan 50 brouwerijen van over de hele wereld samenkomen. Je kan er onder andere Amerikaans en Scandinavisch bier proeven. Dat zijn vaak experimentele bieren die je nergens anders vindt, maar dat vind ik juist veel fijner dan de traditionele bieren.”

Bitterheid

Een lievelingsbier kiezen blijft moeilijk voor iemand die er al honderden geproefd heeft. “Mijn favorieten veranderen constant”, bekent Leopold. “Als student was mijn favoriet heel lang de Chimay blauw, en later ben ik overgestapt op de Chimay wit. Nu ben ik meer fan van hoppige bieren met een serieuze bitterheid. Met een zoet bier kan je me geen plezier doen.”

 

In dit dossier laten we vanaf volgende week drie Antwerpse brouwerijen aan het woord. Hoe gaan zij om met de coronacrisis en welke invloed heeft het virus? Je leest het volgende week in deel twee van ‘Antwerpse bierbrouwers tijdens corona’.

By | 2020-05-28T18:25:41+02:00 mei 14th, 2020|Antwerpse bierbrouwers tijdens corona, Dossiers|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment