Uitgaansleven in de triangelwijk

Waar kunnen de studenten nog terecht? Met deze vraag ging onze reporter op straat. Hoewel er een gevarieerd aanbod aan cafés in de triangelwijk te vinden is, lijken de studentikoze danscafés in onze wijk moeilijk te vinden.

Toen we Korsakov oprichtten, hadden we geen specifiek publiek voor ogen, maar we hebben wel gemerkt dat we een redelijk jong publiek aantrekken”, vertelt eigenaar Carlos (38). “Ons publiek fluctueert ook wel wat. De studenten die naar hier kwamen toen we openden zijn ons ondertussen ontgroeid, dus nu zit de nieuwe garde hier. Als je jongeren kan aanspreken is dat wel een voordeel, want die kunnen we een paar generaties meenemen. We hebben ook gemerkt dat we een heel divers publiek hebben op vlak van nationaliteiten. Zo zijn we bijvoorbeeld enorm populair bij Erasmusstudenten, ik weet ook niet waarom. We zijn blij dat er studenten naar ons komen om hun pint te drinken, maar we blijven onze eigen koers varen. We spelen de muziek die wij graag horen en serveren drank die wij ook graag drinken. We willen die eigenheid niet verliezen om een publiek meer aan te spreken. Studentenverenigingen wil ik hier wel niet hebben.”, voegt Carlos toe. “Ik hou niet van uniformen. Dat heeft soms een iets te fascistoïde uitstraling, en daar vallen de linten van studentenclubs ook onder.”

Waar de uitgaande student naartoe gaat, is een vraag die best aan de uitgaande student kan gesteld worden. “Onze vriendengroep is heel divers.”, vertelt Louis (20). “We komen uit verschillende steden en studeren verschillende richtingen. Het belangrijkste dat we gemeenschappelijk hebben, is dat we graag uitgaan in Antwerpen, en vanavond doen we dat in Den Echo.”

“Als je een leuke studententijd wil, moet je mensen kennen, zodat je naar kotfeestjes kan gaan”

“We komen al sinds ons eerste jaar in Antwerpen wekelijks naar Den Echo.” Voegt Kobe (20) toe. “Een tijdje geleden zijn we daar eens buitengesmeten, en sindsdien gaan we er wekelijks langs om te zien of we terug binnen mogen. Enerzijds omdat dat een keitoffe keet is, anderzijds omdat er te weinig alternatieven zijn.

“Er zijn inderdaad veel te weinig  gelegenheden om uit te gaan in Antwerpen”, bevestigt Louis. “Als je een leuke studententijd wil hebben, moet je veel mensen kennen, zodat je naar kotfeestjes kan gaan, anders valt er maar weinig te doen. Het wordt ook steeds erger. De Salamander is nu ook al weg.”

“Er zijn veel mogelijke verklaringen voor het verdwijnen van de studentencafés, maar welke de juiste is, dat is de vraag natuurlijk”, vertelt Khaled (40), mede-eigenaar van Den Echo. “Veel mensen zeggen dat dat komt doordat mensen te weinig geld hebben, en zuiniger zijn, en dat klopt wel. Op café gaan is een luxe. Niet alleen voor studenten. Maar dat kan niet de enige verklaring zijn. In Gent bijvoorbeeld, zijn er enorm veel studentencafés die allemaal goed draaien.”

“Natuurlijk, als er maar weinig studentencafés zijn, dan zullen diegene die over zijn heel veel verschillende verenigingen mogen verwelkomen, en bijgevolg ook goed draaien. Toen de Salamander sloot, hebben we een aantal verenigingen bijgekregen.

“Ik heb er wel vertrouwen in.” sluit Khaled af. “Het zal tijd vragen, maar ik geloof wel dat het uitgaansleven in Antwerpen gaat terugkomen. Tot dan is het afachten geblazen.”

By | 2023-12-13T10:14:45+01:00 december 13th, 2023|Geen categorie|0 Comments

About the Author: