Binnen enkele maanden zetten 11.000 Antwerpse studenten de stap van studeren naar het werkleven of verdere specialisatie. Om hen voor te bereiden, organiseerde de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) op woensdag 26 februari de eerste editie van Moving Forward. Zo’n 260 bedrijven en organisaties gingen er in gesprek met studenten over jobkansen, vervolgopleidingen en ondernemerschap. Isabelle De Ridder, directeur van AUHA: “We willen studenten aanzetten tot nadenken en bedrijven in contact brengen met geschikte profielen.”
Afstuderen is een mijlpaal in het leven van elke student. Het markeert het einde van een intense studieperiode en de sprong naar een onbekende, maar veelbelovende toekomst. Om laatstejaarsstudenten goed voor te bereiden op deze overgang, organiseerde de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) op woensdag 26 februari de eerste editie van Moving Forward in Antwerp Expo.
Meer dan een klassieke jobbeurs
Met duizenden lopen de studenten van stand naar stand doorheen de hallen van een warme Antwerp Expo. De ene goed voorbereid en gekleed in kostuum om een goede indruk te maken, de andere omdat de universiteit of hogeschool hen verplichtte om aanwezig te zijn. Ze ontdekken er vacatures in allerlei sectoren, maar kunnen er ook informatie krijgen over postgraduaten, vervolgopleidingen of specialisaties. Ook jong ondernemerschap wordt aangemoedigd.
Tussen de ellenlange rijen standen staan verschillende podia waar studenten informatiesessies kunnen volgen in ‘silent discostijl’ met draadloze koptelefoons. Een ingenieuze manier om niet gestoord te worden door omgevingsgeluid, maar toch in dezelfde ruimte te vertoeven. Bijkomend kunnen studenten hun cv laten screenen door professionals of een foto laten nemen om te schitteren op hun LinkedInprofiel.
Volgens Isabelle De Ridder, directeur van AUHA, is Moving Forward dan ook meer dan een klassieke jobbeurs: “Het is een campagne die we gestart zijn in het najaar van 2024. Zo werd met bedrijven en organisaties bekeken wat Gen Z zo speciaal maakt en hoe we die generatie het beste aanspreken. Met de studenten doorliepen we een traject om hen goed voor te bereiden op het evenement en hen aan te zetten tot nadenken over wat ze willen doen na het afstuderen. Ze werden begeleid in hoe ze beginnen aan zo’n jobbeurs, welke vragen ze het beste kunnen stellen en bij welke organisaties of bedrijven ze kunnen langsgaan. Het evenement vandaag is het sluitstuk van die hele campagne.”
Krapte op de arbeidsmarkt
Voor bedrijven en organisaties is dit dan weer het uitgelezen moment om jong talent te scouten. Sommigen springen voor de studenten om hen aan te spreken en zo enthousiasme te creëren. Anderen zitten afwachtend achter hun tafeltje totdat iemand interesse toont. In totaal zijn 260 bedrijven en organisaties uit uiteenlopende sectoren aanwezig. Van de zorgsector tot economie en de logistieke sector tot het onderwijs. Allemaal hebben zij jobs beschikbaar voor studenten van alle mogelijke opleidingen: graduaten, professionele bachelors, academische bachelors, masters, enzovoort.
Dat bedrijven zich in de spotlight zetten blijkt ook nodig aangezien er momenteel een krapte op de arbeidsmarkt is. “Volgens Jan Denys van Randstad zitten we in Vlaanderen aan 85% tewerkstelling. Afstuderende studenten hebben veel keuze en vinden zeker een job. Bedrijven en organisaties vinden echter moeilijk de geschikte, vaak technische, profielen waar veel nood aan is. Ze weten vaak niet goed wat ze moeten aanbieden of hoe ze die studenten aanspreken opdat ze voor hen zouden kiezen”, verduidelijkt De Ridder.
Veel mogelijkheden, maar niet voor iedereen
De meeste studenten lijken hun weg te vinden tussen de drukte en slaan hier en daar een praatje met de aanwezige bedrijven. Giulia (22) studeert in juni af aan de Universiteit Antwerpen met een diploma Sociaal-economische wetenschappen: “Ik weet nog niet of ik al meteen wil beginnen werken of eerst nog wat verder wil studeren. Op dit evenement kan je alle mogelijkheden bekijken. Ik vind het ook een groot pluspunt dat alle sectoren hier samen worden gebracht. Alle informatie is ook duidelijk.”
Toch zijn er nog verbeterpunten voor volgende edities. Céderic (21) is laatstejaarsstudent Autotechnologie aan Karel de Grote Hogeschool: “Er zijn weinig standen die te maken hebben met mijn studierichting. De weg ligt dan wel open om de overstap te maken naar een andere branche. Zo kon ik bij Engie bijvoorbeeld ook terecht met mijn diploma.” Ook Ewoud (23), die ook Autotechnologie studeert, sluit zich hierbij aan: “Het lijkt mij handiger dat bedrijven gericht op jouw specifieke studierichting kunnen langskomen op school om zich te presenteren. Ook zou ik graag werken in een kleiner bedrijf, terwijl hier toch voornamelijk de marktleiders aanwezig zijn.” Ook de structuur en groepering van bedrijven en organisaties bleek niet altijd even duidelijk te zijn.
Toekomstplannen
In totaal schreven zo’4.000 studenten zich in, al verwachtte de organisatie dat er uiteindelijk 5.000 studenten zouden langskomen. Isabelle De Ridder kijkt alvast uit naar de editie van volgend jaar: “We komen zeker terug. We hopen te groeien, vooral wat het aantal partners betreft. Uit de evaluatie zullen we ook leren wat zowel de studenten als de bedrijven en organisaties ervan vonden.”
Of Moving Forward voor veel studenten ook meteen een job heeft opgeleverd, zal moeten blijken. Wat wel vaststaat, is dat velen huiswaarts keerden met een of meerdere goodiebags gevuld met handige gadgets.