“Ik vier het begin van de winter met een Joelfeest”

Vandaag begint de winterzonnewende, die de winter markeert. Dit is de kortste dag en langste nacht van het jaar. Sinds de Oudheid wordt deze tijd van het jaar gevierd met verschillende feesten en rituelen. Er zijn de algemeen bekende feesten zoals Kerstmis en Nieuwjaar, maar er is nog een veel ouder feest die soms nog gevierd wordt, nl. het Joelfeest. Tien dagen lang, van 21 tot 31 december, wordt de winter verwelkomt met allerlei kleine en grotere rituelen.

Faye (25) woont in de Triangelwijk en viert dit jaar voor de eerste keer Joel. “Ik vier de winterzonnewende met een Joelfeest. Mijn vrienden en ik komen dan samen. Iedereen brengt iets mee om te eten dat die zelf heeft klaargemaakt en dan delen we dat. Daar gaat Joel vooral om voor mij, het delen, het samen zijn en het geven.”

In plaats van kerst met familie viert Faye Joel met vrienden die haar nauw aan het hart liggen. Zelf heeft ze ook een paar rituelen om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. “Achter het idee om dingen los te laten van het oude jaar die mij niet meer dienen, geef ik bijvoorbeeld veel oude spullen weg. In plaats van kerstaankopen doen, ben ik in de sfeer van dingen weggeven.”

Zo heeft iedereen zijn of haar eigen manier om de winter en het nieuwe jaar te verwelkomen.

By | 2023-12-22T13:10:01+01:00 december 22nd, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: