Belgische Koningsdag in de Triangelbuurt “Ik heb nog nooit gehoord van Koningsdag in België. Vieren wij het hier zelfs?”

In Nederland is Koningsdag de grootste feestdag van het jaar. Hier bij ons is die veel minder populair. Gisteren werd in België de dag ter ere van de koning gevierd op 15 november. Hoe komt het dat we het hier niet vieren en waarom is het hier zo onpopulair? Ik trok de straat op en vroeg aan de inwoners van de Triangelbuurt of zij op de hoogte zijn van deze dag.

Koningsdag is een feest dat in België al bestaat sinds 1934, niet te verwarren met de nationale feestdag op 21 juli. Sinds dan wordt de koning in ons land in de bloemetjes gezet. Leuk weetje, grote afwezige op deze dag is de koning zelf. De traditie luidt dat de regerende vorst nooit naar Koningsdag komt, omdat hij “zichzelf niet kan vieren”. Maar weten de bewoners van de Triangelbuurt dat het de Belgische koningsdag is op 15 november?

Veel verbazing
Toen ik de straat opging, werd het al snel duidelijk dat Koningsdag hier in België een normale dag is zoals een andere. Zo vertelt buurtbewoner Ludo (57) dat hij wel afwist van de feestdag: “Ik wist wel dat ze dat hier vierden in België, maar het is niet zo enorm als bij onze zuiderburen. In Nederland is het natuurlijk veel populairder en groter dan bij ons. Daar is het met grote festiviteiten en daar krijgen ze ook zelfs een vrije dag.”

Ook andere bewoners uit de Triangelwijk werden met verstomming geslagen als ik hen vroeg wat er zo speciaal was aan 15 november. “Ik heb nog nooit gehoord van Koningsdag in België. Vieren ze het hier zelfs? En wat was er dan gisteren? Ik heb er ook niets van vernomen in de media.” vertelt student Max (22).

“Ik heb nog nooit gehoord van Koningsdag in België. Vieren ze het hier zelfs? – Max (22), student

Veel verwarring ontstond met de nationale feestdag op 21 juli: “Vieren ze Koningsdag op 15 november in België? Sinds wanneer is dat veranderd? Ik dacht dat ze dat in de zomer vierden.” liet Sonja (61) uitschijnen. Al bij al werd dus duidelijk dat we nog veel kunnen bijleren van onze noorderburen als het gaat over Koningsdag.

By | 2023-11-16T19:10:05+01:00 november 16th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: