“Den Echo heeft minstens duizend baby’s voortgebracht”

Het is het einde van een bijzonder tijdperk. Na bijna 30 jaar nemen Kenneth Candries en Melanie Le Bruyn afscheid van Den Echo. Ze geven met vertrouwen de fakkel door aan de nieuwe uitbaters – voor nu blijven ze nog even anoniem – met veel horeca-ervaring. “Het is zoals in de liefde. Als je niet meer zoekt, vind je opeens de juiste partner.”

Door Sofie Terryn 

“Het was een zeer moeilijke en emotionele beslissing. We laten ons kindje achter”, geeft Kenneth Candries toe. Jarenlang gaf het koppel alles voor hun authentiek studentencafé in de Lange Nieuwstraat. Ze zagen de kinderen van hun vrienden ondertussen al aan de bar zitten, dus was de tijd stilaan rijp om Den Echo aan de volgende generatie over te laten. “Na dertig jaar is het tijd voor andere dingen, zoals het gezin.” Dat beaamt ook Melanie Le Bruyn: “We kiezen nu voor meer levenskwaliteit. Kenneth die slaapt wanneer ik wakker ben, dat wil ik niet meer. Het is tijd voor meer quality time.” 

Overname 

Bovendien komt de verkoop ook niet als een complete verrassing. “Tien jaar geleden hebben we onze zaak al eens te koop gezet. Nu waren we niet specifiek op zoek, maar we hebben toch een nieuwe eigenaar gevonden. Het is zoals in de liefde. Als je niet meer zoekt, vind je opeens de juiste partner”, stelt Melanie. “We vonden het belangrijk dat de overnemers apprecieerden wat we hebben opgebouwd en dat ze onze visie deelden. Het zou ook heel gek zijn om zo’n goed draaiende zaak om te gooien”, klinkt het stellig bij Melanie. “We hebben Den Echo verkocht, omdat de nieuwe eigenaars de geest van de zaak niet willen veranderen”, besluit Kenneth. 

Echo-spirit  

Het koppel vond het uitermate belangrijk dat hun café een plek was waar iedereen zich veilig en welkom voelde. “We hanteerden een nultolerantie voor drugs en hoe cliché het misschien ook klinkt, bij ons was iedereen welkom”, vertelt Kenneth. “We hebben linkse en rechtse bezoekers, maar voor ons is iedereen gelijk. Als je naar Den Echo komt, is dat om plezier te maken.” 

Ook studentenverenigingen Omnes, Primus Scaldiae, Creatica, Calesa, Absoc en Fenrir die Den Echo als stamcafé hebben, hoeven niets te vrezen. “Het is de bedoeling dat alles hetzelfde blijft. Het kan alleen maar beter worden”, bevestigt Melanie.

Echo-baby’s

Dertig jaar een café openhouden brengt ook veel iconische verhalen met zich mee. “Ooit heeft een vreemde man een zeer dure diamant in de spoelbak van het toilet verstopt. De politie heeft die gestolen diamant uiteindelijk gevonden en ik heb hen toen voor de grap gevraagd of ik niet met pensioen kon als ik die zelf gevonden had. Het was blijkbaar een waardevol stuk”, lacht Melanie. Ook Kenneth heeft nog een goed verhaal: “Mijn vriend heeft eens de hele vloer van het café onder een laag versnipperd papier bedolven. Dat was nog in de tijd waarin er binnen gerookt mocht worden. Ik heb de hele avond met een gieterke rondgelopen om brandjes te blussen. Dat kan je je nu niet meer voorstellen.”

Het café heeft bovenal veel mensen samengebracht. “Den Echo heeft minstens duizend baby’s voortgebracht”, grinnikt Candries. “Om over de huwelijken nog maar te zwijgen”, schatert Le Bruyn.

By | 2023-06-12T11:26:41+02:00 juni 12th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: