Antwerpenaren al 150 jaar lang op de tram

150 jaar, zo lang kan je in Antwerpen al de tram opstappen. Dat vraagt om een heuse viering. Daarom organiseert Meta vzw samen met Stad Antwerpen nu zondag, 28 mei, allerlei festiviteiten en activiteiten om dit jubileum te vieren. Neem hier alvast een snelle duik in het interessante verleden van de Antwerpse trams. 
Door Thijs Faber

Deze zondag kan je vanaf 11u30 terecht in de buurt van het Eilandje voor een parade van historische trams en een expo waar je alles over het vervoermiddel te weten kan komen. Voor de geïnteresseerden zijn er ook publieksritten van 12 tot 18 uur door het centrum van de stad met de historische trams. Triangelaars kunnen gemakkelijk opstappen aan de haltes Opera, Nationale Bank en Meirburg. Reguliere tickets van De Lijn of een abonnement zijn voor deze voertuigen niet geldig, maar de speciale tickets zijn plaatselijk verkrijgbaar. 

Terug in de tijd

Trams vormen de slagaders van ‘t Stad. Tegenwoordig zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar dat is niet altijd het geval geweest. 

Iets meer dan 150 jaar geleden waren er in Antwerpen nog geen trams te bespeuren en van openbaar vervoer was er zelfs nog geen sprake. De rijken konden zich verplaatsen met paard en kar, maar voor het grootste deel van het volk waren hun voeten nog steeds de enige manier van transport.

Maar met de opkomst van de eerste trams ontstaat er een ware revolutie. Weliswaar nog geen moderne trams op elektriciteit en met airconditioning zoals we ze nu kennen, maar paardentrams. Deze voertuigen werden nog met echte paardenkracht voortgetrokken en vormden het begin van het openbaar vervoer voor de Antwerpenaren. 

 

Een paardentram aan de Nationale Bank, 1902

Elektrische paardenkracht

Pas in 1902, bijna 30 jaar na de eerste paardentram, maakten de Antwerpenaren kennis met de eerste elektrische trams. Deze nieuwe voertuigen waren in tegenstelling tot de paarden onvermoeibaar en konden de hele dag lang, door weer en wind, passagiers vervoeren. Uiteindelijk zouden deze toestellen evolueren over de jaren heen naar de nieuwe trams die we de dag van vandaag overal Antwerpen zien doorkruisen. 

De eerste elektrische tram in Antwerpen, 1903

Voor alle fans van geschiedenis en het openbaar vervoer is het dus zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen deze zondag op het tramfeest. Meer informatie kan je terugvinden op de website van ‘150 jaar tram’. Voor zij die geen genoegen nemen met alle festiviteiten is er ook een stadskroniek uitgebracht waarin je de hele geschiedenis van de trams in Antwerpen kan terugvinden.  

By | 2023-05-26T16:40:01+02:00 mei 26th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: