Antwerp-watcher Yarno Voets blikt vooruit op de bekerfinale: “Winst kan Antwerp een boost geven of voor decompressie zorgen”

De Kakkers of The Great Old. Een van deze twee Antwerpse ploegen steekt zondag de Beker van België in de lucht. Voor KV Mechelen een opsteker van jewelste, voor Antwerp een historische kans op de dubbel. Sportjournalist Yarno Voets (20) legt de kaarten van beide clubs op tafel. “Op papier zou Antwerp moeten winnen, maar schrijf de underdog nooit af.”
Door Emma Van Avermaet

Antwerp eindigde voor aanvang van de play-offs op een derde plaats met 72 punten, KV Mechelen op een dertiende plek met 40 punten. Wordt de bekerfinale nog spannend?

“Het is een torenhoog cliché, maar de match moet nog altijd gespeeld worden. De bekerfinale is een unieke wedstrijd, waar alles 90 minuten aan de kant wordt gezet. Antwerp verkeert al een tijdje in bloedvorm en strijdt nog volop mee voor de titel, terwijl KV Mechelen lang tegen degradatie heeft moeten vechten. Door het constante vormpeil en de individuele klasse zou Antwerp deze match op papier altijd moeten winnen, maar je mag de underdog nooit zomaar afschrijven. Zowel Antwerp (2020) als KV Mechelen (2019) wisten de Beker van België al als underdog te winnen.”

Het laatste onderlinge duel eindigde in forfaitcijfers. 5-0 in het voordeel van Antwerp. Spookt dat nog in de hoofden van de spelers?

“Zowel KV Mechelen als Antwerp ontkennen dat de vorige clash nog een rol speelt. Het zou verraderlijk zijn mocht Antwerp zich door het vorige resultaat al zegezeker achten. Zondag vertrekken beide ploegen van een wit blad.”

Yarno Voets neemt het seizoen van Antwerp een jaar lang onder de loep.

We kunnen jou een Antwerp-watcher noemen. Je volgt The Great Old voor een artikelreeks al een heel seizoen nauwlettend op de voet. Hoe leven zij toe naar zondag?

“Vanuit de club hoor ik vooral dat er veel spelers zijn die koste wat het kost hun eerste prijs willen bemachtigen met Antwerp. Momenteel ligt de focus vol op de beker. Aan de competitie denken ze nog even niet. Er zijn heel wat jonge, getalenteerde spelers, zoals Vermeeren en Keita, die voor het eerst in hun carrière een prijs kunnen winnen. Ook de anciens willen de club iets teruggeven. Van de ploeg die in 2020 de beker won, blijft er niet veel meer over.”

Antwerp staat voor een bijzondere periode. Ze kunnen zowel de beker als de landstitel winnen.

“De dubbel zou historisch zijn. In de play-offs hebben ze twee punten achterstand op Genk en Union, waardoor alles nog kan. Het mes snijdt echter langs twee kanten. De beker kan voor een enorme boost zorgen in de spelerskern, maar evengoed voor decompressie. Ik denk wel dat Mark Van Bommel, hun coach, dat niet zover zal laten komen.”

Slechts vijf ploegen slaagden erin om de dubbel te winnen. ©Yarno Voets

KV Mechelen behaalde op de slotspeeldag een 2-3-overwinning op het veld van Anderlecht en speelde de week ervoor gelijk tegen Gent. Met welk gevoel leven zij naar zondag toe?

“De resultaten tegen Anderlecht en Gent mogen zeker niet geminimaliseerd worden. KV Mechelen kende enkele moeilijke periodes doorheen het seizoen. Buijs werd de laan uitgestuurd en Defour maakte promotie van assistent naar hoofdcoach. Daarnaast hadden ze problemen op het middenveld. De rust is intussen wat hersteld en ook Hairemans, Schoofs, Storm en Mrabti spelen op niveau. Ze kunnen met een goed gevoel naar het Koning Boudewijnstadion trekken. Hun supporters mogen ook niet onderschat worden. Als zij als een blok achter de ploeg gaan staan, zijn ze zeker en vast niet op voorhand verloren. “

Na een wisselvallig seizoen hebben ze het toch tot in de finale geschopt. Wat zou de beker voor KV Mechelen betekenen?

“Bekerwinst betekent Europees voetbal. Dat zou een opsteker van jewelste zijn voor een ploeg die twee maanden geleden nog streed tegen degradatie. Nu spelen ze de finale in een uitverkochte Heizel. Voor KV Mechelen is het ook nog eens hun laatste wedstrijd van het seizoen. Ze kunnen nog één keer alles uit de kast halen, terwijl Antwerp nog een zware periode voor de boeg heeft.”

Wat voor match verwacht je zondag?

“Het kan een saaie wedstrijd worden als KV Mechelen defensief gaat spelen en Antwerp controleert. Maar als er een snelle goal valt vanuit het kamp van Mechelen, dan moet Antwerp er vol tegenaan gaan. Ik hoop vooral dat beide ploegen er vanaf de eerste seconde volledig voor gaan. Dat zou het mooiste zijn voor iedereen, zowel de fans als de neutrale voetballiefhebbers.”

 

 

 

 

Foto’s Antwerp: Yarno Voets

By | 2023-05-16T14:21:12+02:00 april 29th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: