‘Tijdens de ramadan probeer ik de beste versie van mezelf te zijn’

De ramadan is op 22 maart van start gegaan. Voor vele moslims is dit de belangrijkste maand van het jaar. Een maand die in teken staat van bezinning, samenhorigheid en liefdadigheid. ‘De ramadan is een periode waarin ik veel bijleer over mijn geloof en over mezelf’, vertellen Antwerpse studenten Agon Xhemalji (20) en Ranya Dibas (19).

Door Sien Thys en Lauren van der Pas 

‘Deze maand staat in teken van rust, zelfreflectie en vrede’, verduidelijkt Agon. ‘Als je heel de dag niet eet of drinkt, sta je stil bij hoeveel eten er wordt weggegooid en hoe moeilijk dat is voor de armere klasse in onze samenleving.’ Zo denkt Ranya extra aan de bedelaars tijdens deze periode.  ‘Ik probeer eten of drinken voor ze te kopen. Ik wil het hele jaar door een goed mens te zijn, maar tijdens deze periode let ik extra hard op het helpen van deze mensen.’

‘Tijdens de ramadan is het de bedoeling dat je simpel eet. Het is niet de bedoeling dat we een heel feestmaal serveren, maar dat is vaak moeilijk bij mijn familie’, geeft Agon al lachend toe. ‘De periode wordt gezien als een heel mooie periode en de samenhorigheid. Zo eten we ’s avonds wel eens een 5-gangenmenu. Terwijl ik in de ochtend vooral krachtvoer probeer te eten zoals havermout en yoghurt.’

 

‘Tijdens het vasten ben ik blij met wat er op tafel staat. Ik heb dus persoonlijk niet echt een favoriete maaltijd. Als ik heel de dag niet eet, ben ik oprecht heel blij met gewoon een kommetje soep, een eitje en een stukje brood. Het feit dat er iets op tafel staat, maakt me dankbaar. Zo besef ik wat ik altijd kan eten en dat sommige mensen zich dat niet kunnen permitteren. Zij moeten bijvoorbeeld elke dag overleven met een stukje brood’, vult Ranya aan. ‘Ik heb het gevoel dat ik door de ramadan God kan bedanken voor mijn leven, mijn gezondheid en mijn naasten.’ 

 

Vanaf hun kindertijd was het islamitische geloof een vaste waarde. ‘Mijn roots liggen in Albanië. Heel mijn familie gelooft in de islam, maar ook mijn omgeving neemt deel aan de ramadan. Ook al volgde ik tijdens mijn kinderjaren les in een katholieke school, had dat geen invloed op mijn geloof’, vertelt Agon. ‘Mijn ouders gaven de waarden en normen mee van de islam’, voegt Ranya toe.

De ramadan loopt nog door tot 20 april. De twee studenten kijken met een positieve blik naar deze periode en wensen iedereen een fijne ramadan toe. ‘We proberen de beste versie van onszelf te zijn.’

 

Ook de redactie van Den Triangel wenst u een gelukkige ramadan! ☪️

By | 2023-03-24T11:20:11+01:00 maart 24th, 2023|Krant online|0 Comments

About the Author: