“We hebben veel te maken met diefstal, wat eigenlijk niet te houden is”

Internationale Consumentendag – vandaag,15 maart– is een dag die in het teken staat van consumentengedrag, consumptiekeuzes en de rechten van de consument. Op deze dag staat de consument vaak centraal, maar nu staan we ook even stil bij het perspectief van de winkelier zelf. Dat is namelijk een standpunt dat vaak over het hoofd wordt gezien.  

Consumenten denken beter na voor ze iets kopen. Dat is geen verrassing, gezien de stijgende supermarktprijzen. Manuel, assistent filiaalmanager van Jumbo City op de Teniersplaats merkt deze ontwikkeling sterk op:  “Klanten schakelen steeds vaker over op huismerken en producten die bijna niet meer houdbaar zijn en daarom tegen flinke kortingen worden verkocht. ”

Meer diefstal

Dit heeft enerzijds een positief effect op supermarkten: minder verspilling en een stijging van de verkoop van huismerken. Het verhaal heeft echter een keerzijde: supermarkten krijgen steeds meer met diefstal te maken. Manuel betreurt dit: “Klanten zijn onze nummer één prioriteit, maar we hebben veel te maken met diefstal, wat eigenlijk niet te houden is. Het was altijd wel aanwezig maar het gebeurt steeds vaker. Op financieel vlak brengt het natuurlijk ook niets positiefs met zich mee. Ik denk dat de crisis hier een grote rol in speelt.”

Dit probleem beperkt zich niet tot Jumbo, maar doet zich voor bij verschillende winkels. Ondanks maatregelen zoals beveiligingscamera’s en oplettend personeel, blijft diefstal een groeiend probleem. “Het is geen uitzondering meer dat er acht volle boodschappentassen per dag worden gestolen.” Om dit probleem aan te pakken, zet Jumbo extra in op beveiliging en houdt het veel gestolen producten extra in de gaten. Deze worden verplaatst naar een locatie waar diefstal moeilijker is.

Respect langs twee kanten

Hoewel deze situatie jammer is, benadrukt Manuel dat er nog steeds veel wederzijds respect is tussen de klanten en de winkelier. “Op deze Internationale Consumentendag is het extra belangrijk om stil te staan bij de rechten van de consument, maar de uitdagingen waarmee winkeliers worden geconfronteerd, mogen zeker niet vergeten worden.”

By | 2023-03-15T17:02:44+01:00 maart 15th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: